Ystävien kesken blinejä, kuohuvaa ja naurua

Ystävien kanssa vietetty aika on yksi suuria elämän tarjoamia rikkauksia ja iloja. Se on tärkeä myös siksi, että siinä on kyse Sinusta ja minusta -ystävyyden osapuolista. Meistä yhdessä.

Minulla on ollut suuri onni löytää viimeisen parin vuoden aikana loistava ystäväporukka johon olen päässyt mukaan. Hauska erilainen ominaisuus tässä naisporukassa on se, että järjestetään iltoja eri teemalla kuten viime syksynä Bolttarit, ilman morsianta tai sulhasta, mutta polttareiden ohjelmalla vietettiin päivä ja ilta. Ja eilen oli Blinejä & Kuohuvaa –ilta. Ihana että löytyy ideoija,  joka aloittaa suunnittelun, kutsuu jengin kokoon ja järjestää tarjoilut & ohjelman. Aivan loistavan kuplivan hauska ilta oli eilenkin, varaslähtö ystävänpäivään.

Blinit

Tarjoilu oli aivan loistava ja blinejä mielettömän iso määrä suolaisine täytteineen. Blini eli linni on venäläinen suolainen ohukainen, johon käytetään vaihdellen vehnäjauhoja ja tattarijauhoja. Blinien kanssa nautitaan yleensä voisulaa, smetanaa tai kermaviiliä, hienonnettua sipulia ja mätiä tai kaviaaria.
Venäjällä aiemmin ohukaisia paistettiin pitkin vuotta, niin laskiaisena ”leivottiin” blinejä hiivalla kohotetusta taikinasta. Nimenomaan ”leivottiin” eikä paistettu. Aikoinaan blinit kypsennettiin venäläisessä uunissa paistaen niitä lainkaan kääntämättä. Vaikka myöhemmin siirryttiin käyttämään paistinpannua, jäi ”leipoa” verbi kuvaamaan blinien tekoa. Veteen valmistetut blinit ovat kuohkeita ja paksumpia kuin maitoon tehdyt, mutta maitoon tehdyt ovat puolestaan maukkaampia ja paisto-ominaisuuksiltaan parempia. Parasta siis valita kultainen keskitie eli puolet ja puolet.

Vanhan uskomuksen mukaan paras miniä oli se, joka osasi paistaa ohuita blinejä hiivalla kohotetusta taikinasta. Blinin tulee olla kauniin ruskea. Kuohkeana se imee hyvin päälle kaadetun voisulan, joka muiden täytteiden kanssa kruunaa blinin maun. Venäjällä blinejä tehdessä niitä valmistetaan paljon kerralla, tarjoillaan viimeiset aina makean täytteen, esimerkiksi hillon kera.

Makeat kuohuvat blinien kanssa jokainen varmasti löytää hyvin oman makunsa mukaisesti. Tai venäläiseen tapaan vodkat :).

Ystävien kanssa vietetty aika, keskustelut ja naurut on uskomattoman voimaannuttavaa pitkäksi aikaa. Harmi että siihen tuntuu nykyisin olevan monellakin liian vähän aikaa työkiireiden, väsymyksen ja ehkäpä huomaamattomien aikaryöstäjien eli some-maailman ja television takia.

Ystävyydestä Pikku Prinssi-kirjan mukaan

Ole hyvä… kesytä minut! kettu sanoi. Kyllähän minä mielelläni, pikku prinssi vastasi, mutta minulla ei ole paljon aikaa. Minun täytyy löytää ystäviä ja oppia tuntemaan paljon asioita.
Ei voi tuntea muuta kuin sen, minkä itse on kesyttänyt, kettu sanoi. Ihmisillä ei ole enää aikaa tuntea mitään. He ostavat kaupoista valmiiksi tehtyjä tavaroita. Mutta kun kaupoissa ei myydä ystäviä, niin ei ihmisillä enää niitä ole. Kesytä minut, jos kerran haluat ystävän!
Mitä minun tulee tehdä? pikku prinssi kysyi.
Sinun täytyy olla hyvin kärsivällinen, kettu vastasi. Ensin istuudut ruohikkoon, noin, vähän etäälle minusta. Minä tarkastelen sinua,  sinä et puhu mitään. Väärinkäsitykset johtuvat aina sanoista. Mutta päivä päivältä voit istuutua vähän lähemmäksi…

Pikku prinssi tuli takaisin seuraavana päivänä.
Olisi ollut parempi palata samaan aikaan, sanoi kettu. Jos esimerkiksi tulet kello neljältä iltapäivällä, niin jo kolmelta alan olla onnellinen. Mitä pidemmälle kello ehtii, sitä onnellisemmaksi tulen. Kello neljän maissa alan jo hermostua ja olla levoton; saan oppia onnen hinnan! Mutta jos sinä saavut mihin aikaan hyvänsä, en voi milloinkaan tietää, koska minun pitäisi valmistaa sydämeni… täytyy olla perinteitä!

Pikku prinssi siis kesytti ketun. Ja kun eronhetki lähestyi sanoi kettu:
Voi…! Kuinka tulenkaan itkemään
Se on oma syysi sanoi pikku prinssi, en minä halunnut sinulle mitään pahaa, mutta itsehän pyysit, että kesyttäisin sinut…
Aivan niin, kettu sanoi.

Mutta nyt alat itkeä! pikku prinssi sanoi.
Mutta silloinhan et voittanut mitään…

Voitinpas, sanoi kettu, voitin vehnän kultaisen värin. Voi joutua itkemään vähän jos on antanut kesyttää itsensä. Ja kettu lisäsi:
Mene takaisin katsomaan ruusuja. Silloin ymmärrät, että omasi on aivan erilainen kuin kaikki muut maailmassa. Kun sitten tulet ottamaan minulta jäähyväisiä, niin lahjoitan sinulle erään salaisuuden.
Pikku prinssi meni takaisin katsomaan ruusuja.
Ette te ole ollenkaan samanlaisia kuin minun ruusuni, te ette ole vielä mitään, hän sanoi niille. Kukaan ei ole kesyttänyt teitä, ettekä te ole kesyttänyt ketään. Te olette samanlaisia kuin minun kettuni aluksi. Se oli vain aivan tavallinen kettu, samanlainen kuin satatuhatta muuta. Mutta minä tein siitä ystäväni, ja nyt se on ainutlaatuinen maailmassa.
Ja ruusut olivat hyvin noloja.
Te olette kauniita, mutta te olette tyhjiä, hän sanoi vielä. Ei teidän puolestanne voi kuolla. Tietenkin joku tavallinen ohikulkija voisi luulla, että minun ruusuni on samanlainen kuin te. Mutta se yksinään on teitä kaikkia tärkeämpi, koska minä olen juuri sitä kastellut. Koska juuri sille tein tuulensuojan. Koska juuri sen lehdiltä tapoin toukat (paitsi niitä paria kolmea, jotka jätin sitä varten, että kukka saisi nähdä perhosia). Koska juuri sen olen kuullut valittelevan tai kehuskelevan itseään tai joskus vaikenevankin. Koska juuri se on minun ruusuni.
Ja hän tuli taas ketun luo.
Jää hyvästi…
Hyvästi, kettu sanoi. Nyt saat salaisuuteni. Se on hyvin yksinkertainen: Ainoastaan sydämellään näkee hyvin. Tärkeimpiä asioita ei näe silmillä.
Tärkeimpiä asioita ei näe silmillä, pikku prinssi toisti paremmin muistaakseen.
Aika, jonka olet tuhlannut ruusullesi, tekee siitä niin tärkeän sinulle.
Aika, jonka olen tuhlannut ruusulleni… pikku prinssi toisti paremmin muistaakseen.

Ihmiset ovat unohtaneet tämän totuuden, sanoi kettu. Mutta älä sinä unohda sitä. Sinun on vastattava aina siitä, mitä olet kesyttänyt. Olet vastuussa ruusustasi…
Olen vastuussa ruusustani… pikku prinssi toisti paremmin muistaakseen.

*****

Ihanaa ystävänpäivän odotusta Sinulle. Anna ystävällesi aikaa ja näytä hänelle että tuhlaat hänelle aikaa ja teet hänestä siten elämääsi tärkeän.

Muista se, että ystävyydessä on kyse Sinusta ja hänestä. Ystävyyden osapuolista.

Bliniohjeita löytyy paljon netistä, tässä yksi: https://www.menaiset.fi/artikkeli/ruoka/reseptit/blinit_alexander_ja_hanna_gullichsenin_tapaan

Ja ajan lisäksi lahjaideoita:

10 + 1 ideaa Sinulle ystävänpäivänlahjoiksi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *