Vegaanisia, laktoosittomia ja gluteenittomia herkkuja Deepthi-illassa

Minulla oli eilen kotona ihanan huikea Deepthi-Kirsi Rannon enkelijumalatarilta. Koska osallistujista suurin osa oli minulle vielä ilmoittautuessaan tuntemattomia varauduin tarjoiluihin siten että ne ovat vegaanisia (pitsikekseissä luomuvoita), gluteenittomia sekä laktoosittomia (pitsikeksien voi). Iltaan osallistui 9 naista + Deepthi ja tarjoiluja jäi yli reilusti josta voi ajatella määrää omiin tarjoiluihin. Tarjoiluja kehuttiin kovasti, joten annan vinkkini näistä myös Sinulle.

Juomat
Juomaksi oli tarjolla tietysti pöydässä puhdasta vettä, halutessaan lisäksi teetä, lämmintä kahvia tai sitten kylmäuutettua kahvia. Kylmäuutetun kahvin ohjeen olen antanut aiemminkin, mutta muistiksi tässä uudelleen ? eli

laita astiaan 8 dl kylmää vettä ja 1,5 dl tummapaahtoista (luomu)kahvia. Anna tämän olla huoneenlämmössä ainakin yön yli, mielellään 12 h. Tämän jälkeen harson tai paperin ja siivilän avulla valuta kahvi pois poroista. Tarjoile jääkaappikylmänä. Kahvi säilyy hyvänä jääkaapissa jopa 2 viikkoa.

Kylmäuutetun kahvin joukkoon voi tehdä osasta kahvia jääpaloja joukkoon. Minä tein jääpaloja kookosmaidosta johon laitoin aitoa vaniljaa joukkoon sekä hunajaa muutaman ruokalusikallisen.

Lisäksi oli macadamia-maitoa mikäli joku halusi latten tyylisen kahvin.

Pikkupurtavaksi leivoin kaksia erilaisia keksejä

Pähkinä-banaanikeksit (n. 10 kpl)
3 dl erilaisia pähkinöitä
2 banaania
0,5 tl kanelia
1 tl aitoa vaniljajauhetta
0,5 tl kardemummaa
0,25 tl merisuolaa
1 dl rusinoita
Hienonna ensin pähkinät tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Pilko joukkoon banaanit ja lisää mausteet ja sekoita lisää. Lisää myös rusinat. Tämän jälkeen ota ruokalusikalla leivinpaperille taikinaa ja levitä n. puolen sentin paksuiseksi. Paista 125 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. 15 minuutin jälkeen käännä keksi, että paistuu molemmin puolin hyvin.

 

 

 

Pitsikeksit
0,5 dl (luomu)voita
0,5 dl (luomu)hunajaa
0,5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
0,5 dl mantelijauhoja tai auringonkukkajauhoja tms.
2 rkl kookos- tai intiaanisokeria
0,5 tl aitovaniljajauhetta
0,25 tl merisuolaa

lämmitä uuni 200 asteeseen. Tee manteleista tai auringonkukansiemenistä tehosekoittimessa jauho. Sulata voi ja hunaja kattilassa sekoittaen samalla tasaiseksi. Nosta kattila liedeltä ja sekoita muut aineet joukkoon ja sekoita hyvin.
Ota teelusikalla taikinaa leivinpaperille pyöreiksi palloiksi ja jätä riittävä väli koska taikina leviää moninkertaisesti. Paista n. 8 minuuttia ja vahdi samalla tarkasti, koska nämä palavat helposti. Paista riittävästi kuitenkin, ettei taikina jää löysäksi. Anna jäähtyä, kovettua ja tarjoile.

Vältä katsomasta leipoessasi jalkapalloa ettei käy näin ?

Mustikkaunelmakakku
Pohja
2 dl manteleita
1 dl hasselpähkinöitä
4 pehmeää taatelia
0,5 tl kardemummaa
Täyte
3 banaania
2 dl mustikoita
1 tl aitovanilja uutetta
1 rkl (luomu)hunajaa
1,5 dl kylmäpuristettua kookosöljyä sulatettuna

Pinnalle
soya jogurttia, aitovaniljajauhetta ja hunajaa 1 rkl sekä tuoreita mustikoita
Näin valmistat:
Hienonna ensin mantelit ja pähkinät tehosekoittimella tai sauvasekoittimella hienoksi muruksi. Viipaloi sekaan taatelit ja lisää kardemumma ja sekoita. Laita kakkuvuoan pohjalle leivinpaperia pala, jolloin nostaminen pois helpottuu. Painele pohjataikina sormin kakkuvuoan pohjalle tiiviisti kerrokseksi. Riittää n. 17 cm. halkaisijaltaan olevaan vuokaan.
Sekoita banaanit ja mustikat tasaiseksi tehosekoittimessa. Lisää mausteet ja kookosöljy ja sekoita tasaiseksi.
Kaada seos pohjataikinan päälle irtopohjavuokaan ja levitä tasaiseksi. Laita pakastimeen ainakin pariksi tunniksi tai kunnes täyte on kiinteää.
Tällä välin valmista soya jogurtista + hunajasta ja vaniljasta seos. Kun ota kakun pakastimesta esille tarjoiluun levitä tuo jogurttiseos siihen päälle.

Tämän voi kakkuvuoan sijasta tehdä myös pieniin jälkiruokakulhoihin, kuten minä tein osan.

Hyviä ohjeita vegaanisiin, gluteenittomiin ja laktoosittomiin ohjeisiin löytyy näistä kirjoista  Adlibris kirjakauppa mainoslinkki

E-kirjoja löytyy elibris sähköisiä kirjoja mainoslinkki

Deepthi-illasta kerron Sinulle myöhemmin tällä viikolla lisää. Huikea ilta oli <3.

Iloa, valoa ja lämpöä Sinulle loppuviikkoon ja herkkuhetkiä myös ?

2 vastausta artikkeliin “Vegaanisia, laktoosittomia ja gluteenittomia herkkuja Deepthi-illassa”

    1. Kiitos kehuista ja kommentista. Hyviä oli ja helppoja tehdä vaikka tekee itse manteleiden ja pähkinöiden silppuamisenkin. Tein itse myös auringonkukan siemenistä sen jauhon pitsikekseihin. Ja miten helposti syntyy ilman vehnäjauhoja tai kananmunia 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *