Vaihtoehtoja avuksi päätöksen syntymiseen

 

Elämässämme tulee päivittäin eteen valintatilanteita joiden takia teemme päätöksiä. Usein se on helppoa. Kaupassa on helppo päättää otammeko luomuvoin vai margariinin. Suurempien asioiden osalta kuten työpaikan vaihto, ihmissuhteen päättäminen, asunnon vaihto jne., vaihtoehdot ja niihin tehtävät päätökset ovat vaikeampia. Usein tiedämme mikä muutos olisi tehtävä ja tiedämme vaihtoehdot, mutta emme saa päätöstä aikaiseksi.

Valintojen tekeminen alkaa jo lapsena ja silloin omien vanhempiemme sekä meidän vanhempina olisi hyvä miettiä valintojen tukemista ja kehumista. Kun lapsi valintatilanteessa kuulee ”et osaa, anna minä puolestasi”, ”et valinnut nyt oikein, vaan…” ja muuta negatiivista palautetta, on sillä suunnaton vaikutus itsetuntoon ja rohkeuteen tehdä valintoja. Valintatilanteiden itseluottamus on lyöty ja se voi heijastua paljon myös aikuisuuden valintatilanteisiin. Asenteemme on ehkä epävarman pelokas päätöstilanteessa lapsuuden kokemusten takia. Keksimme jopa tekosyitä ettei päätöstä tarvitsisi tehdä. Lapsena myös seuraamme vanhempiamme paljon kuinka he käyttäytyvät valintatilanteissa, onko heillä rooleja -tyranni tai marttyyri tai erilaisia kikkoja saada oma valinta läpi aina. Näitä vanhempiemme roolimalleja käytämme sitten itsekin aikuisena valintatilanteissa. Tunnistatko Sinä itsessäsi tällaisia vanhempiesi päätöksen läpivienti kikkoja?

Isoja muutoksia päättäessä hyvä keino on kirjoittaa kaikki vaihtoehdot paperille ja tämän jälkeen voit kirjoittaa niiden vaihtoehtojen alle kaikkien vaihtoehtojen hyvät ja huonot puolet. Hyvien ja huonojen puolien ei pidä olla vain suuria asioita vaan kirjoita kaikki asiat vaikka se tuntuisi todella pienellekin. Tähän on hyvä käyttää aikaa useampia päiviä ja miettiä vaihtoehtoja ja näkökulmia monelta kantilta. Hyvien ja huonojen puolien lisäksi on hyvä miettiä ja kirjoittaa ylös myös vaihtoehtojen riskit, uhkat, onnistumiset ja mahdollisuudet. Tämä keino on loistava muissa paitsi ihmissuhdepäätöksissä, koska ihmissuhteissa järki ei toimi niin kauan kun tunteita on vielä jäljellä. Tunteiden myötä päättämäsi ihmissuhde saattaakin muodostua on-off-suhteeksi, koska vetovoima ja tunteet eivät toimi siten kuin järki paperille kirjoitti. Sen päättämisen aika on vasta kun tunteet ovat kuolleet tai ammattilaisten avustamana.

Päätöksen syntymiseen vaikuttaa paljon myös se onko päätös hetken mielijohde vai pitkän ajan unelma jonka haluat toteuttaa ja punnitset sen vaihtoehtoja. Päätöstä ei kannata tehdä äkkipikaisesti vihaisena, pettyneenä vaan suurta päätöstä ennen olisi hyvä olla vaikka luonnossa hetki ja hengittää syvään jolloin olo on rentoutunut ja tyyni. Ei siis kannata irtisanoutua töistä kun riitelee työkaverin kanssa vaan rauhassa miettiä eri vaihtoehtoja ja kun on varma niin silloin aika on oikea. Jos epäröit, älä! Jos olet varma, onnea matkaan!

Joukkovoima

Päätöksiimme vaikuttaa paljon halumme kuulua joukkoon ja vielä parempaan voittajatiimiin. Tällaisessa valintatilanteessa ei tule kirjattua hyviä ja huonoja puolia paperille tai edes mietittyä niitä, koska halumme kuulua joukkoon menee kaiken ohi. Hyvä esimerkki tästä on 2017 ensi-iltaan tullut elokuva Ikitie, jossa Suomesta joukolla Amerikkaan suuren rahan maahan muuttaneet amerikansuomalaiset lähtivätkin 1930-luvun laman aikana Amerikasta Stalinin houkuttelemana Venäjälle jossa kerrottiin kaiken olevan hyvin ja ruokaa paljon kaikille. Se joukkosiirtymisen valinta koitui näiden amerikansuomalaisten kuolemaksi Venäjällä. Hetken vaihtoehtojen mietintä ja seuraaminen yksilönä olisi voinut pelastaa monen noista tuhansista teloitetuista. https://fi.wikipedia.org/wiki/Ikitie

Keskustelu läheisten kanssa

Tulevasta päätöksestä ja vaihtoehdoista kannattaa jutella luotettujen ystävien ja sukulaisten kanssa. Silloin saa hyviä uusia näkökantoja vaihtoehtoihin. Lisäksi kannattaa etsiä tietoa vaihtoehdoista ja kokemuksista netistä ja kirjoista, mutta nettien keskustelupalstat neuvoisin Sinua jättämään väliin. Keskustelupalstojen kokemusten todenperäisyyttä ei voi tietää kukaan kun anonyyminä kirjoitellaan sinne jopa keksittyjä kokemuksia. Ystävien kommenteissakin kuitenkin kannattaa huomioida heidän asenne päätöksiin. Päätöksenteon vaikeaksi mieltävät ihmiset näkevät päätöksen lopputuloksen usein korostuneen kielteisenä. Ystäväsi eivät ole ennustajia tai tietäjiä ja heidän neuvot vaihtoehtoihin voi johtua omista kokemuksista ja ennakkoluuloista, jotka eivät päde lainkaan Sinun elämässäsi. Mieti itse faktat, mahdollisuudet ja epätodennäköisyydet keskustelujen lisäksi. Keskusteluissa tulee muistaa, että toisten puolesta päättäminen on helpompaa kuin oma päätös. Kuvittelepa Sinäkin että teet päätöksen jonkun toisen puolesta. Helppoa koska mukana ei ole omat tunteet, pelot ja oma elämä.

Deepthi-Kirsi Ranto neuvoi enkelijumalatar illassa luonani että päätöstä tehdessä tulisi naisten laittaa kädet kohdun päälle ja hengittää syvään muutama kerta. Ei haittaa vaikka kohtu olisi leikattu pois. Kohdun kautta naiset synnyttävät maailmaan uutta ja siksi kädet kohdun päällä, silmät kiinni hengittäen, myös Sinulle syntyy ajatus uudesta mahdollisuudesta ja varmuus päätöksestä. Luovasti uutta kohti näin tehdyllä päätöksellä.

Paulo Coelho on sanonut että joskus on vain sokeasti luotettava intuitioon. Intuitiossa Sinulla on sydän ja vaisto mukana kun taas ajatukset, ennakkoluulot ja kokemukset ovat pois. Intuitio tuntuu lämpönä sydämessä ja on se ensimmäinen ajatus johon tartut tai intuitio kehottaa olla tarttumatta. Intuitio on kuin eläimen vaisto joka ohjaa eteenpäin saalistamaan ja pois uhkaavista tilanteista.

Toisten odotukset

Päätöksiimme saattaa liittyä paljon toisten ihmisten odotuksia päätöksistämme ja valinnoistamme, joita emme edes tienneet olevan olemassa. Ystäväsi on tehnyt mielessään haaveen ja odottaa Sinun tekevän päätöksen sen mukaisesti vaikka et edes tiedä tästä. Monesti tämä ei ole ystäväsi taholta edes toive vaan vaativampi taso -odotus. Kun päätöksesi ei ole ystäväsi odotuksen mukainen, hän voi loukkaantua ja odottaa jopa anteeksipyyntöä Sinulta. Ihmissuhteissamme pettymyksissä kyse ei usein ole siitä mitä teit tai et tehnyt vaan siitä että joku toinen odotti Sinun päättävän toisin ja hänen odotukset eivät toteutuneet. Päätöksesi saattoi vaikuttaa paljon vaikka et edes voinut kuvitella sitä vaihtoehtoa. Siksi päätökset on tehtävä rohkeasti itseäsi ajatellen ilman pelkoa koska kaikkia vaikutuksia emme voi koskaan ottaa huomioon.

Päätöstä tehdessä mietimme usein että päätös luo vaihtoehdoissamme näkyviä ongelmia ja siksi siirrämme sitä. Voi olla että päätöksen takia joudut luopumaan jopa jostakin isostakin haaveesta tai jo olemassa olevasta, mutta hetken kivun jälkeen huomaat päätöksen tuoneen uuden hyvän olon. Mieti mille päätös tuntuu. Tuntuuko se haasteelle, vaikealle vai innostutko aina siitä ja tunnet lämpöä sydämessäsi kun ajattelet valintaa ja päätöstä. Mieti mille tuntuu päätöksen teon jälkeen ja mille tuntuu 5 vuoden kuluttua kun olet päätöksen tehnyt. Tunnetko suurta harmoniaa ja onnea ja Sinua ei harmita lainkaan ne asiat joista jouduit päätöksen takia luopumaan. Usko pelottomasti itseesi päätöstä tehdessä. Sinulla on vaihtoehtoja miettiessäsi oikeus vaihtaa mielipidettä.

Oikea hetki tehdä päätös syntyy selkeänä silloin kun sen aika on oikeasti.

Hyviä päätöksiä Sinulle

https://elamanrakkautta.fi/luotatko-sina-intuitioosi/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *