Uskonto, uskonnonvapaus ja valinnanvapaus

Tämän vuoden keväällä, pääsiäisviikolla, ovikello soi päivällä ja menin avaamaan oven. Ovella seisoi 2 nuorta miestä, jotka kävivät kertomaan minulle kiirastorstaina Jehovan todistajien valtakunnan salilla järjestettävästä Jeesuksen kuoleman vuosijuhlasta, johon he kutsuivat minut myös mukaan.
No, ehkä tein jälkikäteen ajatellen virheen kun kävin keskustelemaan ovivieraiden kanssa ja kysyin että viettävätkö he vuosijuhlaa aina 18.4. päivänä vai kiirastorstaina, koska sen paikkahan vaihtelee vuosittain kalenterissa. Miehet vastasivat että kiirastorstaina aina. Sanoin, että eikö se ole väärin sitten nimittää vuosijuhlaksi kun päivä voi olla väillä maaliskuussa ja välillä huhtikuussa eikä sama päivä. Noh, näinhän se kyllä on, he vastasivat.

 

Kerroin, että kiinnitin poikkeuksellisesti nyt ehkä päivämäärä asiaan huomiota, kun jouluna keskustelin poikani kanssa pääsiäisen ja joulun historiasta. Keskustelu lähti liikkeelle siitä, kun kysyin Kallelta että onko Jeesus syntynyt jouluaattona vai joulupäivänä, kun meillä on tärkeämpi jouluaatto ja monissa muissa maissa taas joulupäivä. Itse mietin päivän tärkeyttä materialistisesti lahjojen jaon kannalta kyllä ?. Kalle vastasi ”äiti, oletko käynyt koulussa uskonnontunneilla? Jeesus ei ole syntynyt jouluna eikä kuollut pääsiäisenä, vaan pääsiäinen ja joulu ovat alun perin olleet pakanallisia juhlia germaanisissa maissa. Kun kristinuskon alkoi kasvamaan, lisättiin siihen kirkon taholta pääsiäinen ja joulu tapahtumiksi, että näin saatiin lisää vielä kannattajia kristinuskolle ja seurakuntiin.” No, tuota en kyllä itse tiennytkään tai sitten kouluajoilta muistanut.

Keskustelu ovella seisovien herrojen kanssa loppui kun he kävivät esittelemään tabletilta jotakin tapahtumia ja sivustoja joista voisi saada lisätietoja Jehovan todistajien tapahtumista, raamatusta jne.. Kiitin kohteliaasti ja suljin oven.

Muutama viikko tuon tapahtuman jälkeen ovikello soi taas päivällä. Tällä kertaa oven takana olikin 2 naista, joista toinen tervehti minua sanoen ”Hei Mari, minä tunnenkin sinun äidin ja siskosi kun olen aikoinaan ollut mukana erään, tässä nimeltä mainitsemattoman verkostomarkkinointifirman, toiminnassa ja he olivat myös pitäen kotikutsuja, joissa sinäkin olit joskus mukana.” Ahaa, hei vaan, mutta jäin miettimään että mistä hän tietää että tässä asuu Mari kun ulko-ovessa on vain sukunimi. No, rouvat kävivät taas kertomaan Jehovan todistajien tilaisuuksista, kuuntelin hetken ja sitten toivottelin mukavaa päivänjatkoa. Mielestäni en osoittanut kummallakaan kerralla mitään kiinnostusta ko. kirkkoa kohtaan mutta olin kuitenkin kohtelias enkä heti sulkenut ovea kun he puhumaan kävivät.

Kolmannen kerran taas soi ovikello ja oven takana oli taas nämä pari rouvaa. Nyt suljin oven nopeasti ja kerroin että minulle on tulossa vieras, joten ei ole aikaa kuunnella heitä. Tämän jälkeen tapahtuikin yllättävä yhteydenotto, kun meillä oli taloyhtiössä ulko-ovet rikki ja lukossa yli viikon myös päivisin. Minulla soi eräänä päivänä puhelin ja kun vastasin siihen, soittaja kertoi että hän on toinen näistä naisista ja he haluaisivat tulla luokseni käymään, mutta ulko-ovet ovat lukossa. Kerroin että ne on korjattu, mutta en halua heitä luokseni enää, koska en ole kääntymässä Jehovan todistajaksi. Ei kuulemma kyse olekaan käännytystyöstä vaan he tulisivat lukemaan vaikka raamattua kanssani. Ei kiitos, vastasin, osaan lukea raamattua yksinkin ja en halua siihen kavereita. Vieläkin keskustelua jatkettiin kun rouva esitti että jos minulle tulee lukiessa jotakin kysymyksiä niin he osaisivat vastata niihin. Kiitos, mutta osaan etsiä googlesta vastaukset, vastasin. No, sitten tämä lienee selvä, rouva vastasi. Ja puhelu loppui sekä yhteydenotot.

Itse jäin miettimään sitä, että mistä tämä yllättävä käännytystyö alkoi, koska he kävivät vain minun ovella meidän taloyhtiössä eivätkä kiertäneet joka ovella. Nimeni oli selkeästi etsitty tietoon ja osoitteeni. Mieleeni tuli aiemmin lukemani tarinat nimilistoista https://www.iltalehti.fi/uutiset/a/2015091020328227  ja se että Jehovien on täytynyt saada tietoonsa jostakin rekisteristä että erosin kirkosta helmikuussa. Käännytystyö alkoi huhtikuussa.

Kirkosta erosin, koska en halua maksaa kirkollisveroja. Kannatan enemmän käytäntöä jossa kirkko ei ole erityisasemassa valtiokirkkona vaan kirkot toimivat yhdistyksinä tai yhdyskuntina ja niihin kuuluvat jäsenet maksavat kulut eikä kirkollisveroa kerätä verokortin kautta.

Nykyisin en tiedä uskonnonopetuksesta alakoulussa, mutta omaan alakoulu aikaan sekä myös vielä poikani kouluaikaan se oli hyvin luterilaiseen uskontoon perustuvaa. Poikani ollessa toisella luokalla koulussa, tuli eräänä päivänä ”taas” opettajalta Wilma viesti:” Meillä opeteltiin tänään uskonnontunnilla tarinaa kuinka Jeesus ruokki suuren määrän ihmisiä kahdella kalalla ja viidellä leivällä. Kalle viittasi ja annoin hänelle luvan puhua. Kalle sanoi:” Tieteen Kuvalehden mukaan voidaan todistaa todeksi että henkilö nimeltä Jeesus on elänyt mutta yhtään hänen ihmetekoaan ei voida todistaa tieteellisesti todeksi. Miksi siis meidän pitää opetella näitä”? Viesti jatkui edelleen ”Voisitteko kotona pyytää että Kalle ei tuo kaikkea lukemaansa esille tunnilla, koska minulta häviää pohja pois opettaessa uskontoa hänen kommenttien takia.” Niinpä, siis opettaja ei osaa vastata 8-vuotiaalle pojalle että nyt opetellaan kuitenkin näitä tai jotakin muuta. Ja häneltä häviää pohja pois jos lapsi onkin lukenut jotakin muuta.

Ehkä myös tämän tapahtuman takia haluaisin että Suomessa ei olisi valtionkirkkoa, vaan uskonnonopetuskin olisi jo alakoulusta lähtien yleissivistävää kaikkia uskontoja käsittävää, kun globaalissa maailmassa elämme. Ehkä näin jo onkin, en tutkinut tai kysellyt opettajilta nykyisiä opetussuunnitelmia.

Itse uskon korkeimpaan, mikä se sitten onkin. Mutta en tarvitse siihen valtionkirkkoa, enkä Jehovan todistajia ahdistelemaan ovelleni tai lukemaan raamattua kanssani. Uskon korkeimpaan ja rukoilen iltarukoukset, mutta oman valintani mukaan. Ja omista valinnoistani olen valmis maksamaan halutessani, en valtion verotuksen yhteydessä. Onneksi meillä on mahdollisuus valita. On uskonnonvapaus sekä valinnanvapaus.

Hyviä valintoja Sinulle sekä mahtavaa lokakuuta ja kaikkea hyvää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *