Pulsan asema on huikea perinnemaisema kahvihetkeen

Sunnuntaina,  kun kevätaurinko lämmitti ja sää oli mitä mahtavin, lähdimme isäni ja äitini kanssa päiväkahville Pulsan asemalle, tietäen että pääsemme nauttimaan ihanat kahviherkut pihalla, luonnon keskellä.

Pulsan asema sijaitsee 25 kilometrin päässä Lappeenrannan keskustasta. Pulsan asemalle vie idyllinen, mutkainen maantie, joka kulkee pienten kylien, peltojen ja metsien lomassa. Matkalla näimme pyöräretkeilijöitä ajamassa myös asemalle ja matkan varrelle jää esim. Vilkjärven kylän yleinen uimaranta, jossa voi samalla reissulla tehdä uimaretken.

Pulsan asema on vanha rautatieasema, jonka päärakennus on rakennettu vuonna 1869. Muut talot, jotka valmistuivat pian sen jälkeen, olivat asemaväen koteja.

Pulsan asemalla on toiminut hoitokoti parikymmentä vuotta ja iso tulipalo oli 1990-luvulla tuhota rakennuksen täysin. Tämän jälkeen se peruskorjattiin ja uudelleen tehtiin suuri saneeraus n. 2014. Nyt paikkaa pyörittää Karjalaisen perhe, johon kuuluu yhteensä 7 lasta ja 4 lastenlasta. Isä Lasse on kotoisin Pulsasta ja äiti Petra Sveitsistä. Lapsista muutama työskentelee myös nykyisin asemalla.

Pulsan asema on huikean ihana sekoitus kaikkea kivaa. Autosta ulos astuessa aistii luonnon rauhan ja kuulee lintujen laulun sekä näkee kauniit kunnostetut rakennukset idyllisessä pihapiirissä. Ja sisällä odottaa monta yllätystä.

Asemapuiston menneisyydestä kertovat monet suuret pensaat sekä kuuset, pihtakuuset, lehmukset ja jalavat. Pihapiiri on varmasti kaunis jokaisena vuodenaikana. Pulsan asema-alue on arvokas perinnemaisema ja siksi se on Museoviraston suojelukohde yhtenä Suomen valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä.

Päärakennuksen kahvilassa ensimmäiseksi valitaan seinätelineestä mieleinen kahvikuppi ja tyhjän mieleisen kupin kanssa mennään pöytään, jonne henkilökunta tulee kaatamaan kuuman kahvin kuppiin.

Leivonnaiset ovat itsetehtyjä, todella herkullisia makupaloja –pullia, piiraita, kakkuja ja marenkeja.

Kahvin ja kahvileivät voi nauttia joko sisällä viihtyisissä huoneissa tai ulkona. Ulkona on mahdollisuus istua kahvipöydän ääressä

tai nauttia lepotuolissa samalla auringosta.

Sisällä on useampia huoneita kahvitteluun ja seurusteluun, joten jos haluaa ystävän kanssa keskustella rauhassa tai vaikka syventyä rauhallisesti lukemiseen, niin siihen on hyvä mahdollisuus tilojen puolesta.

Päärakennuksen lisäksi kahvia ja vohveleita tai muita herkkuja, voi nauttia myös idyllisessä ulkorakennuksessa liiterikahvilassa tai sen terassilla.

Majoituspalvelut

Neljä rautatieläismökkiä on kunnostettu bed &breakfast-käyttöön. Mökit on sisustettu talonpoikaista ja modernia tyyliä yhdistellen. Studio-nimellä kulkevia huoneita voi yhdistää, joten yhdistetystä huonetilasta löytyy yöpymispaikka neljällekin hengelle.

Sisustuspalvelut

Karjalaisen perheen äiti Petra on myös sisustussuunnittelija, joten myynnissä on paljon erilaisia sisustustuotteita Sinulle itsellesi kotiin tai lahjaksi. Sisustusliikkeen löytää nimellä Valkoinen tila. Valkoisen tilan sisustustuotteet sopivat niin maalaisromanttiseen sisustukseen kuin moderniin ja skandinaaviseen sisustukseenkin. Tuotevalikoimassa on monia nimekkäitä brändejä mm. Lapuan Kankurit sekä Svaneforsin-matot.

 

Itse olen rakastunut omiin Svaneforsin puuvillamattoihini kahden koiran kanssa. Matot on helpot pestä pyykinpesukoneessa ja kuivattaa kuivausrummussa. Loistava paksu puuvilla-kudonta ei menetä muotoaan eikä reunat rypisty edes kuivausrummun jälkeen. Hyviä mattoja niin lapsi- ja eläinperheeseen. Ja muuallekin myös ovat erittäin kauniita vaihtoehtoja.

Myymälässä on astioita eri värimaailmoissa.

Ja pieniä lahjaideoita kuten nämä pastillit.

Laajasta myyntivalikoimasta löytyy myös kenkiä ja laukkuja

sekä käsintehtyjä leluja.

Muu toiminta

Pulsan Asema tarjoaa myös kokous-, koulutus- ja juhlapalveluja. Lisäksi heinäkuussa asemalla nähdään taas kesäteatteria, tänä kesänä Jeanne-näytelmä. Lisätietoja ja lippuja voi kysellä asemalta tai [email protected]

Höyryjuna Ukko-Pekka

Höyryjuna Ukko-Pekan kyydissä voi tehdä Lappeenrannasta tai Lauritsalasta edestakaisen noin tunnin kestävän matkan Joutsenoon. Joutsenosta ja Lappeenrannasta pääsee myös Pulsan viehättävälle asemalle nauttimaan kahvilan antimista; Lappeenrannasta tehtynä edestakaisen matkan kesto on 4,5 tuntia ja Pulsassa on aikaa 2 tuntia. Pulsasta voi tehdä edestakaisen noin 1,5 tunnin matkan Vainikkalaan ja takaisin. https://hoyryjuna.weebly.com/tulevat-junamatkat.html

Pulsan aseman historiaa ja rautatien historiaa Suomessa

Pulsa on vuosina 1867-1870 rakennetun Riihimäki-Pietari -radan asema, jonka ympärille on kasvanut Pulsan kylä kauppoineen ja kouluineen.
Riihimäen ja Pietarin rataosuus avattiin liikenteelle 1870, ja Pulsan asema valmistui viimeistään tuolloin. Pulsan asema sijaitsi Lappeenrannasta Säkkijärvelle kulkeneen maantien varrella ja Pulsa olikin Lappeenrannan radan rakentamiseen saakka vuoteen 1885 paikka, missä Saimaalle ja Lappeenrantaan ja päinvastoin kulkevat matkaajat vaihtoivat kulkuneuvoa. Karjalaan menevä posti jätettiin junasta Pulsan asemalla, mistä se kuljetettiin hevoskyydillä eteenpäin.

Asema on tehty vastaavilla suunnittelija-arkkitehti Knut Nylanderin tyyppipiirustuksilla, kuin moni muukin juna-asema maassamme. Entisaikojen vilkkaasta liikenteestä kertoo, että asemaa piti laajentaa jo vuosina 1873-1874 ja heti perään 1915. Yhtenä syynä liikennemääriin oli se, että vasta vuonna 1885 avattiin ratalinja Simolasta Lappeenrantaan.

Ennen vuotta 1885 ja Simola–Lappeenranta-radan valmistumista Lappeenrannan kaupunkiin ei mennyt rautatietä lainkaan. Silloin Pulsan asema oli myös kaupunkilaisten käytössä ja toimi käytännössä Itä-Suomen asemana. Koko Saimaan alueelta, mm. Kuopiosta ja Joensuusta tultiin kesäisin ensin laivalla Lappeenrantaan, sieltä hevoskyydillä Pulsaan ja Pulsasta junalla Helsinkiin, Pietariin tai vaikkapa Keski-Eurooppaan. Pulsan asemalla vanhassa aikataulussa on merkitty seuraavaksi asemaksi itään päin Tani, jossa vain kaksi junaa pysähtyi ja kolmas vain tarvittaessa noin seitsemästä henkilöjunasta vuorokaudessa.

Pulsan asemapäällikön talo tuhoutui 1990-luvulla tulipalossa. Pulsan asemakylän kunnostuksen sen historisiallisia ominaispiirteitä vaalien käynnisti Pro Pulsa -yhdistys.
Rakennuksissa toimi kaksi vuosikymmentä hoitokoti, minkä päätyttyä alueen käyttö ja palvelutarjonta jatkuu yksityisomistuksessa. (Wikipedia)

Pulsan Asema elokuvamaailmassa

Tämä tieto on erään blogin kommentista lainattu, en osaa itse sanoa todenperäisyyttä.
”Pulsan aseman miljööhän on siitä erikoinen, että siellä on kuvattu kolmeakin eri elokuvaa/ tv-elokuvaa. Juhani Ahon romaaniin Rautatie pohjautuvaa tv-elokuvaa filmattiin kaiketikin v.1973. Siinähän upeat pääosasuoritukset tekivät Leo Jokela ja Anja Pohjola. V. 1975 tai -76 Pulsan asemalla kuvattiin Veijo Meren Manillaköyttä, pääosassa Erkki Pajala. Myöhempää tuotantoa edustaa 1990-luvun lopun Pikkusisar, jonka loppukohtaukset on kuvattu Pulsassa”.

Ehdottomasti suosittelen Sinullekin tutustumista tähän ihanan huikeaan perinnemaisemaan ja kahvilaan Lappeenrannassa. Uskomaton aarre historiaamme on säilynyt ja elää loistavan Karjalaisen perheen monipuolisen yrittäjyyden ansiosta ilonamme.

http://www.pulsanasema.fi/

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *