Ovatko kadonneet rakkaudet ja mustekynät samassa paikassa?

Helluntai on vanhan suomalaisen perinteen mukaisesti alkavan kesärakkauden aikaa. Mutta mitä jos se rakkaus ei syksyn tullen jatkukaan? Minne katosi viime vuoden kesärakkaus? Kun eroaa ihmisestä jota on rakastanut, minne rakkaus häviää? Minne se lähtee? Siirtyykö se johonkin muuhun ihmiseen vai onko se eri rakkaus? Katoaako rakkaus kuin kaikki tarvittavat mustekynät? Missä on tämä suuri määrä rakkautta ja miljoonat kadonneet mustekynät? Ovatko ne jossakin tyhjässä huoneessa toisella puolen maailman, jonka ne ovat yhdessä täyttäneet? Onko intohimoisen rakkauden muuttuminen ystävyydeksi mahdotonta? Voiko entisen rakastetun kanssa olla ystävä? Mietitäänpä kaikkia näitä kysymyksiä ja niihin vastauksia Sinun kanssasi hetki.

Rakkauden alku
Rakkauden alkaminen on ihana tunne. Nyt kauniina kevätpäivänä hullaantuminen tai ihastuminen voi tapahtua hetkessä. Monien elokuvatarinoiden mukaan voi myös rakastua ensisilmäyksellä tai yhdessä illassa, mutta se lienee todellisuudessa erittäin harvinaista. Onko Sinulle käynyt niin? Osa asiantuntijoista uskoo siihen, että ”rakkaus ensisilmäyksellä” on aivojemme tapa tykästyä ihmiseen, joka muistuttaa jostakusta muusta, mukavana pitämästämme ihmisestä. Jos ihmisellä on paljon piirteitä, joista Sinä pidät, Sinun aivosi suorastaan innostuvat ja aiheuttavat rakastumisen tunteen. Tai ehkä se on alussa vain ihastumisen tunne.

Tavallista on, että rakkaussuhteet päättyvät jo varhaisessa vaiheessa. Jos ei oteta huomioon sellaisia tilanteita, joissa olosuhteet saavat rakastavaiset erilleen, yleensä näyttää käyvän niin, että jompikumpi ei enää rakasta toista. Usein tilanne menee niin tunteena, että eräänä aamuna Sinä heräät ja ihmettelet, mitä kummaa on toisessa ollut näkevinään – ja ihastumisen ihana tunne on kadonnut. Englanninkielessä on tilannetta hyvin kuvaava termi tuolle ajatukselle; falling out of love.

Ihastumisen tunne voi olla myös vahvaa himoon perustuvaa tunnetta. Yksi selkeimmistä merkeistä pelkästään himoon perustuvissa suhteissa on se, etteivät osapuolet tai toinen heistä halua viettää aikaa toisen kanssa muutoin, kuin kahdenkeskisissä tapaamisissa. Tapaamisissa ei paljon keskustella, ainakaan kovin syvällisiä. Toisen tapaamisesta tullaan riippuvaiseksi, mutta samaan aikaan voi tuntea itsensä laiminlyödyksi tai arvottomaksi, pelkäksi kehoksi ilman sydäntä.

Rakkaus lähtee liikkeelle ihastumisesta tai intohimosta. Rakastuminen kestää noin vuoden, korkeintaan kaksi. Rakastumisen ensihuuman jälkeen Sinun pitäisi osata tuntea hellyyttä, lämpöä ja rakkautta tätä ihmistä kohtaan vaikka näkyvissä onkin arkinen ihminen vikoineen ja puutteineen eikä ensihuuman luoma kuvitelma. Pitää myös muistaa, että rakastunut helposti idealisoi rakkauden kohteensa, ja sokeutuu rakkauden lupauksiin ja mielikuviin. Kaikki suhteet eivät kestä arkipäivän paineissa, mutta ne jotka kestävät, lähentyvät tämän ansiosta entisestään. Ajan kuluessa rakkaus muuttuu ja rakkaus loppuu vaikka emme itse haluaisi aina käyvän niin.

Rakkauden eri muotoja

Ystävien välinen rakkaus on erilaista kuin rakkaussuhteen rakkaus. Ystäviäkin rakastamme ja hyväksymme ystäviltämme paljon myös huonoa käyttäytymistä itseämme kohtaan. Rakkaussuhteessa tätä emme hyväksy. Rakkaussuhteen rakkaus on intohimosta johtuen hyvin erilaista kuin rakkaus ystäviä tai lapsiamme kohtaan.
Jollekin rakkaus on huumaava, tahdosta riippumaton tunne, jota ei voi hallita. Toinen kokee rakkauden kumppanuussuhteena, johon voi vaikuttaa omilla valinnoillaan. Kolmas kokee rakkauden biokemiallisena prosessina, joka liittyy ihmisen luontaiseen tarpeeseen siirtää geeniperimänsä seuraavaan sukupolveen. Neljäs meistä uskoo rakkauden olevan jumalan tai jumalten antama lahja, joka ansaitaan – tai sitten ei ansaita.

Rauno ja Brita Juntumaa ovat analysoineet kyselytutkimuksessa esitettyjä syitä psykoterapeuttisten keskustelujen avulla ja päätyneet siihen, että syitä rakkaussuhteen kriiseihin on kahdenlaisia syitä: toiset johtuvat läheisyyden pelosta ja toiset rooliristiriidoista. Läheisyyden pelkoa ilmentävät heidän mukaansa seksuaaliset vaikeudet, uskottomuus tai aiheeton mustasukkaisuus, alkoholin liikakäyttö ja toistuvat riidat sekä lapsen käyttö suhteen välissä. Toistuva riiteleminen on juuri keino säädellä läheisyyttä, sen avulla pidetään toinen etäällä, mutta ei kuitenkaan jätetä kokonaan yksin. Rooliristiriitoja taas ovat tyypillisimmillään riidat työn- ja vastuunjaosta perheessä.

Rakkauden loppuminen

Rakkauden loppuminen on aina iso kipu silloinkin vaikka se olisi oma tahtomme. Tai ehkä silloin ei välttämättä kipu, mutta tyhjyys ja tunne ”miksi tämäkään ei sitten ollut se oikea minulle?”. On sanottu, että rakkauden menettäminen on suurin psyykkinen kipu, joka ihmistä voi kohdata. Aviopuolison kuolema on ilman muuta suuri suru, mutta jotkut ovat sitä mieltä, että avioero voi olla vieläkin isompi kipu. Lyhytaikaisen romanssin päättyminen on varmasti aivan yhtä kipeää kuin pitkän suhteen, mutta sen aiheuttama tuska menee nopeammin ohitse. Siihen ei vielä liity tottumista ja tapoja niin paljon.

Ystäviä kohtaan tuntemamme rakkaus ei lopu vaan vuosien jälkeenkin voimme jatkaa keskustelua samalla tunteella ja rakkaudella ystäväämme kohtaan kuin aiemmin. Vaikka olisimme suuttuneet ystävällemme aiemmin ja siksi pitäneet taukoa näkemisessä, se ei haittaa näkemisen kohdatessa. Rakkaussuhteen rakkaus loppuu ja harvat meistä jäävät todellisiksi ystäviksi suhteen päättymisen jälkeen. Jäin itse miettimään mikä on niiden ihmisten, usein julkkisten, tilanne jotka antavat suhteen aikana haastatteluja ”olemme rakastavaisia ja toistemme parhaita ystäviä”. Säilyykö heidän ystävyys mikäli rakkaussuhde loppuu, mitä Sinä luulet?

Kasvatuspsykologian professori Kaarina Määttä Lapin yliopistosta on tunnettu rakkauden tieteellisestä tutkimuksesta. Määtän mukaan monenlaiset eri selviytymiskeinot auttavat rakkaussuhteen loppuessa. – Tärkeintä on suunnata katse kohti tulevaa, vaikka välillä palaisikin menneeseen ajatuksissaan. Mielikuvia voidaan alkaa idealisoida ja aika kultaa muistoja. Kaipaus ja rakkaus voivat helposti kääntyä myös toiseen ääripäähän kuten vihaan ja katkeruuteen, Määttä sanoo. – Tunteet ovat vaikea asia, ja niitä on ihmisen vaikea ja mahdotonkin hallita. Ainoa, mitä voit hallita, ovat omat teot. Ihmisen, joka on jäänyt kiinni menneeseen, tulisi perustaa tekonsa siihen, mikä on arkisessa elämänmenossa järkevää ja tärkeää. Määttä oli haastatellut eronnutta naista, joka oli lopulta päässyt eron yli oivallettuaan, että voi itse rakastaa itseään, vaikka kukaan muu ei voisi. Eron tuska oli tämän oivalluksen jälkeen helpottanut.

Filosofi Platon esitti aikoinaan myytin, joka selittää rakkauden alkuperän. Sen mukaan alun perin oli olemassa vain yksi kokonainen ihminen. Ihmiset olivat hyvin vahvoja ja tekivät usein hyökkäyksiä jumalia vastaan. Tästä vihastuneena Zeus leikkasi ihmiset kahtia. Ihmiset kaipasivat toista puoliskoaan niin syvästi, etteivät ne sen jälkeen tehneet muuta kuin kietoutuivat toistensa ympärille. Platonin käsitys rakkaudesta rakastavaisten yhteensulautumisena on yhä voimissaan myyttinä siitä ainoasta oikeasta. Tällainen rakkauskäsitys pitää sisällään ajatuksen, että vain löytämällä sen oikean ihmisestä voi tulla ehyt. Monet haluavat uskoa myyttiin siitä ainoasta oikeasta, mutta silti huomaamme Sinä ja minä, että rakkaussuhteidemme kohteet vaihtuvat. Toiset meistä voi rakasta jopa kahta, kolmea ihmistä samanaikaisesti rakkaussuhteen muodossa. Tosin sellaista ei ympäristö katso positiivisin silmin toisin kuin sitä että ihmisellä on paljon ystäviä. Rakkauden käsitys tässäkin eroaa ystävyyden ja rakkaussuhteen välillä. Rakkauden suhteen jokainen ihminen on siten aseeton, että tunteita ei voi hallita. Se mitä Sinä voit hallita, ovat Sinun omat teot.

Suuntaamalla katseen tulevaan ja opettelemalla rakastamaan itseäsi, kaipaus toista kohtaan, joka ei enää rakasta Sinua, helpottaa ja sen kanssa on helpompi elää. Vaikka mieli palaisikin menneeseen, voi silti elämässään jatkaa eteenpäin ja etsiä uutta rakkautta kadonneen tilalle.

Onnellista helluntaita ja rakkaudellista päivää Sinulle

Helluntai on Pyhän Hengen vuodattamiselle omistettu kristillinen juhlapäivä[1]. Helluntaita vietetään seitsemän viikon kuluttua pääsiäisestä ja kymmenen päivää helatorstain jälkeen. Läntisten kirkkojen pääsiäissäännön mukaan helluntai on aikaisintaan 10. toukokuuta (kuten vuosina 1818 ja 2285) ja viimeistään 13. kesäkuuta.

Entisajan nuoriso lauloi, leikki ja tanssi helluntain aikaan. Parisuhdetta kesäksi etsivien parissa pidettiin otollisena, että heila löytyi helluntaihin mennessä. ”Jos ei ole heilaa helluntaina, ei ole koko kesänä.” Helluntaisunnuntaita edeltävänä lauantaina on Etelä- ja Lounais-Suomessa poltettu helavalkeita. Kuuluisin kansanperinteen kevätjuhla on Sääksmäen Ritvalan helkajuhla. Helkajuhlassa neidot kulkevat kylän teitä laulaen kalevalamittaisia lauluja, helkavirsiä.

Yksi juhlan osa oli helluntaisauna. Koivun lehdet ovat tulleet esiin ja uusilla vastoilla voi vihtoa. ”Helluntaina, lauantaina, uusi vihta vihdotaan.” Saunominen oli myös naimaonnen nostattamissauna, puhutaan lemmensaunasta eli neidiskylvyistä. Neito kylvetään ja lemmennostosanat kuuluivat: ”Nouse lempi liehumahan, kunnia kapuamahan.” Pohjoisessa naimattomat tytöt saattoivat sanoa: ”En joutunut joululle, enkä päässyt pääsiäiselle, vaan kyllä hellun helluntaille.” Voitiin myös kehaista: ”Heilani on kuin helluntai”.

Kansanperinteessä helluntai on sään ennustamisen sekä naimaonnen nostattamisen päivä. Helluntain säässä nähtiin enteet koko kesän sääoloihin ja helluntaisauna oli kansan parissa tärkeä tapahtuma. Helluntai oli erityisesti nuorisolle iloinen juhla, jolloin järjestettiin tansseja ja etsiskeltiin kesäheilaa ja mahdollisesti tulevaa puolisoa. (Wikipedia)

2 Replies to “Ovatko kadonneet rakkaudet ja mustekynät samassa paikassa?”

  1. Rakkaus ei kertakaikkiaan koskaan häviä…vaikka olisi ystävyyttä tai muuta ,jos uskaltaa olla rakastunut ja tuntea sen jos vain ottaa sen todesta,ja omistaa sen kaikin tavoin…on totta että ihmissuhteet voivat katketa ,silti olisi mielestäni paras vaihtoehto pitää kiinni rakkaudesta silloin kun sitä tarjolla on!Se on lahja!

    1. Rakkaus on arvokas lahja niin saada rakkautta kuin myös osata itse rakastaa. Hienosti sanoit sen <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *