Motivaatio kuntoon niin tavoite voi olla mitä vain kuten Iivolla

Sinä ja minä olemme tänään juoneet mitalikahvit,  kuten suuri osa Suomen kansasta, Iivo Niskasen 50 kilometrin olympiakullan kunniaksi. Aivan mahtavaa ja lämpimät onnittelut Iivo!

Iivo Niskanen on yksi poikkeuksellisimmista urheilijoista Suomessa ja maailmassa. Hän päättää ja toteuttaa itse oman harjoitusmallinsa oman tavoitteen ja tahtotilan mukaan. Ja treenaa paljon yksin lähellä kotia eikä ole osallistunut esim. muiden mukana Hiihtoliiton ulkomaanharjoittelumatkoille niin usein kuin muu joukkue. Tavoitteen tähän olympiavoittoon hän päätti 1.3.2017 eli lähes vuosi sitten Lahden MM-kisojen maailmanmestaruuden jälkeen.

Iivo Niskasen voiton salaisuutena on hänen voimakas tahtotila, oma motivaatio, jossa hän ei etsi menestystä laajalla skaalalla, vaan täsmäohjauksella, vuosittaisilla täsmäsuunnitelmilla. Ne hän ohjaa tarkasti maaliinsa. Toki suunnitelmia on ollut  pitkälle ajallekin, mutta täsmällisiä kuitenkin,  kuten käy ilmi Kestävyysurheilu lehden haastattelussa 6.12.2012:

Lahden valinta vuoden 2017 MM-kisojen kisaisännäksi ratkaisi myös Iivo Niskasen valinnan pitkän tähtäimen tavoitteen osalta.
– Silloin 2017 olen 25-vuotias eli minun pitäisi olla aika parhaassa iässä hiihtäjänä. Ja kyllä ne kotikisat ovat nyt uran ykköstavoite tällä hetkellä ja niitä kohden edetään askel kerrallaan. Välissä otetaan sitten kaikki vastaan, mitä tulee. Ensi vuosi tulee olemaan ensimmäinen ammattilaisena, ja totta kai Sotshin olympialaiset kiinnostavat, olisivathan nekin ensimmäiset urallani. Pitää olla kuitenkin realisti odotusten suhteen, jos nyt liikutaan siinä sijan 30 tuntumassa, niin vuosi on kuitenkin lyhyt aika, vaikka itse kuinka haluaisi pärjätä heti mahdollisimman hyvin, Niskanen pitää vielä jalat maassa turhan isojen odotusten suhteen. Eikä hiihtoura niihin Lahden kisoihin ole loppumassa.
– Silloin olen vielä 25-vuotiaana suhteellisen nuori hiihtäjänä. Nyt vedetään täysillä Lahden kisoihin ja sen jälkeen on sitten aika tarkastella sitä, että mihin on hiihtäjänä päässyt ja kuinka siitä jatketaan eteenpäin, Niskanen sanoo.

http://www.kestavyysurheilu.fi/hiihto/3583-iivo-niskanen-antaa-kaikkensa-hiihdolle?device=tablet

Ja kuten jo aiemmin kirjoitin, 1.3.2017 Iivo Niskanen päätti että seuraava tavoite on 50 kilometrin olympiakulta 2018 olympialaisissa. Motivaatio on kunnossa kun tavoite on tarkasti selvillä.

Kysyy rautaista paineensietokykyä voittaa, kun vuoden työ toteutetaan yhtenä ainoana päivänä ja kaikki muu toiminta ja muu elämä on muut 364 päivää tälle tavoitteelle ja päivälle alisteista. Vain tavoite ratkaisee.

Kuten Alpo Suhonen sanoi äsken ennen  jääkiekon Tsekki-Kanada olympia pronssiottelun alkamista voitontahdosta “motivaatio on tärkein asia kun voitto ratkaistaan.  Motivaatio on aina järkeä vahvempi osa-alue.”

Aki Hintsa, edesmennyt urheilulääkäri, kirjoittaa kirjassaan Voittamisen anatomia motivaatiosta seuraavasti “Motivaatio. Mistä se syntyy? Kukaan ei ollut kertonut Haile Cebreselassielle  https://fi.wikipedia.org/wiki/Haile_Gebrselassie , että hänen piti mennä nukkumaan yhdeksältä ja harjoitella kahdesti päivässä. Hänellä oli selkeä tavoite, jonka hän oli itse asettanut. Haile Gebreselassie halusi olla maailman paras kestävyysjuoksija. Siksi hän halusi tehdä mahdollisimman hyvin kaikki ne asiat, jotka palvelivat hänen tavoitettaan, ja jättää tekemättä sellaiset, joiden hän huomasi vaikuttavan kokonaisuuteen negatiivisesti. Gebreselassien sitoutumisen ja motivaation taso oli jotakin, mitä Aki Hintsa ei ollut ennen nähnyt.

Oli merkillistä, miten juoksija oli osannut organisoida oman elämänsä niin, että jokainen asia palveli tavoitetta. Gebreselassiella ei ollut käytössään eurooppalaisen valmennustieteen tietomäärää, ja toki hänen ruokavalionsa ja harjoitusohjelmansa yksityiskohdista voi löytää puutteita, mutta Haile Gebereselassie oli urheilija kaksikymmentäneljä tuntia vuorokaudessa seitsemänä päivänä viikossa. Hän oli täydellisin Hintsan koskaan kohtaamista urheilijoista.

Suomessakin oli hyviä ja lahjakkaita urheilijoita. He toteuttivat valmentajien laatimia harjoitus- ja ravinto-ohjelmia, mutta monella oli liikaa ongelmia elämänhallinnan kanssa. He elivät rinnakkain kahta elämää: urheilija- ja siviilielämää. Lisäksi suomalaisessa kehittyneessä yhteiskunnassa mukavuuksien, houkutuksien ja häiriötekijöiden määrä on moninkertainen verrattuna köyhään Afrikkaan.

Kun suomalainen ja etiopialainen juoksija sanovat molemmat haluavansa maailman parhaaksi, se on toisen suusta huomattavasti uskottavampaa. Motivaatiossa on käytännön teoilla mitattuna valtava ero; osa-aikaisen ja täysiaikaisen urheilijan ero, ammattilaisen ja amatöörin välinen ero.

Hintsan mielestä monen suomalaisen urheilijan ongelma oli usein juuri urheilija- ja siviilielämän välinen ristiriita. Jos urheilet ja opiskelet niin lähdetkö mukaan opiskelijabileisiin vaikka seuraavana päivänä olisi tiukat treenit? Katsotko televisiota yömyöhään vaikka yöunet jäävät siten liian lyhyiksi? Mikäli näihin ja moniin muihin vastaaviin kysymyksiin ei ollut varmaa vastausta, ei motivaatio todellisuudessa ollut maailman huipun edellyttämällä tasolla vaikka pyrkimys siihen olikin aito.”

Monella eri elämän alueella teemme tavoitteita ja vasta äskettäin monia hyviä uuden vuoden lupauksia, mutta tavoitteiden toteutumattomuuteen sekä lupausten pettämiseen, voimme miettiä kohdallamme motivaation olemassa oloa. Onko motivaatio tavoitetta kohti ollut yhtä vahva kuin Iivo Niskasella tai Haile Gebreselassiella?

Omaa motivaation tasoa kannattaa miettiä vaikka ihan laihdutuspäätösten suhteen. Omaa motivaation puutetta ei kannata peittää ystäville selittelemällä “meidän koko suku on helposti lihovaa”, kun tavoite ei täytykään.

Hyvällä motivaatiolla voimme saavuttaa vaikka kuinka uskomattomia tavoitteita. Jokaisella elämänalueella. Sinä ja minä.  Uskotaan niin. Sinä pystyt siihen. Minä uskon että Sinun motivaatio on kunnossa!

 

http://www.elibris.fi/

motivaatio

 

Ainakin 100 syytä olla tekemättä uuden vuoden lupauksia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *