Marian paratiisi-elokuva ja Maria Åkerblomin elämänkerta

Kiinnostuin Marian paratiisi-elokuvasta, kun näin sen trailerin ennen Downton Abbey -elokuvaa. Elokuvan päänäyttelijät Pihla Viitala sekä Tommi Korpela ovat minusta loistavia kotimaisia näyttelijöitä ja mielelläni katson heidän töitä. Tuon trailerin jälkeen kiinnostusta herätti lisää Marian paratiisi -elokuvan ohjaajan Zaida Bergrothin haastattelu Puoli seitsemän-ohjelmassa, jossa hän kertoi mm. että elokuvan pääroolin esittäjä Pihla Viitala ja elokuvan toinen tuottaja Pihla Viitalan sisko Kaisla Viitala sekä yksi Viitalan siskoksista elokuvan käsikirjoittaja Anna, ovat asuneet lapsena Maria Åkerblomin lahkon omistaman Villa Toivolan lähellä Meilahdessa ja jutelleet siellä vielä silloin asuneiden åkerblomilaisten kanssa. Maria Åkerblom oli itse jo tuolloin menehtynyt (1898-1981) https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/d1b8b1a4-c178-43c6-a393-e365a1168657 .

Marian paratatiisi elokuva pohjautuu Gustav Björkstradin kirjoittamaan elämänkertaan Maria Åkerblom -Elämän ja kuoleman lähettiläs. Minä tein niin, että varasin tuon kirjan kirjastosta, mutta kävin ensin katsomassa elokuvan ja sitten vasta aloitin kirjan lukemisen. Tämä järjestys siksi, että aiemmista kokemuksista tiedän, että muuten olisin verrannut koko ajan elokuvan typistettyä ja enemmän fiktiivisesti tehtyä käsikirjoitusta kirjan tapahtumiin. Lisäksi lukiessa usein muodostan käsityksen kirjan ihmisistä ja tapahtumapaikoista omassa mielikuvituksessani tietyn näköiseksi ja kun elokuvan henkilöt tai tapahtumapaikat eivät näytäkään sille, olen pettynyt vaikka mielikuva onkin ollut vain oman mielikuvitukseni tuotetta.

Elokuva oli ok, ei kuitenkaan niin hyvä kuin Zaida Bergrothin aiemmat elokuvat (Skavabölen pojat, Miami ja Hyvä poika) ovat olleet. Elokuva oli typistetty tapahtumiltaan vain lyhyeen aikaan ja henkilöiden roolit jäi epäselviksi minulle. Itse elokuvan perusteella esim. kuvittelin Tommi Korpelan esittämän Eino Vartiovaaran olevan Maria Åkerblomin aviomies, mutta kirjaa lukiessa selvisikin että hän oli Maria Åkerblomin adoptioisä, jolla kuitenkin oli ilmeisesti myös seksuaalinen suhde Maria Åkerblomin kanssa. Lisäksi elokuvassa minusta jäi vaisuksi ja selkeästi näyttämättä se voima ja kiihko jolla Maria Åkerblom sai kannattajansa uskomaan unisaarnoihinsa ja valtaansa.

Gustav Björkstradin kirja Maria Åkerblom -Elämän ja kuoleman lähettiläs antaa kattavan kertomuksen Maria Åkerblomin elämästä lapsuudesta lähtien. Elokuvassa olisi ollut hyvä tulla esille mielestäni edes välähdyksenomaisesti hänen lapsuuden kokemukset kun hän 5-vuotiaana joutui lapsuudenperheensä rutiköyhyyden takia lähtemään kotoa pois kasvattilapseksi toiseen perheeseen, koska kotona ei riittänyt ruokaa ja vaatteita kaikille lapsille. Maria Åkerblomin elämä kasvattilapsena ei ollut helppo ja lisäksi kotona äidillä oli ollut mielenterveysongelmia, joten näitä minusta olisi pitänyt elokuvassa ottaa enemmän esille kun ne ehkä perustelisivat osaltaan Maria Åkerblomin julmuuden syitä. Maria Åkerblomin arvaamattomuus, julmuus ja hänen voimansa saada lahkolaiset tekemään puolestaan asioita, tulee esille kirjailija Gustav Björkstradin kirjoittamassa kirjan johdannossa jossa hän kertoo, että hän sai tohtorinväitöskirjan åkerblomilaisuudesta valmiiksi 1970, mutta julkaisi ja väitteli vasta 1976, koska hän epäröi voisiko hän julkistaa sen Maria Åkerblomin eläessä.

Haastatteluja kuunnellessa ennen elokuvaa ja kirjaa lukiessa myöskin minua mietitytti ja ihmetytti ajatus kuinka nuori 15-vuotias tyttö saa aikaan joissakin ihmisissä niin voimakkaan uskon että ihmiset, jopa keski-ikäiset pohjanmaalaiset miehet, ovat valmiit myymään karjansa, talonsa ja ottamaan henkilökohtaista velkaa lahkon hyväksi. Mikä on tavallaan se voima, joka joidenkin ihmisten tekemisissä ja puheissa saa aikaan massaliikkeen. Vai onko siihen syynä myös maailman, kotivaltion rauhaton tilanne, jolloin turvattomuuteen haetaan turvaa tällaisista liikkeistä. EI uskonnollisena liikkeenä minusta ja ehkä Sinustakin, on pahin SS-liike natsi-Saksassa, jossa Hitler sai mahtavilla puhelahjoillaan ihmiset kannattajikseen ja tekemään mitä vain julmuuksia. Uusia uskollisia lahkoja syntyy koko ajan, kuten mm. Kansan temppeli-lahko 1978 (900 jäsentä teki itsemurhan), Daavidin oksa 1993 (76 uhria), Auringon temppeli 2004 (53 uhria) ja tässä ajassa ilmastonmuutos voi olla se turvattomuuden aihe joka saa ihmiset siirtymään lahkoihin. Ihmismieli on koulutustaustasta, taloudellisesta asemasta tai muusta statuksesta huolimatta altis manipuloinnille. Esimerkkinä esim. skientologian jäsenet, joista voimme lukea glamour viihdeuutisistakin. Ja åkerblomilaisuuden lisäksi näitä on ollut ja on edelleen myös Suomessakin.

Suosittelen Sinulle ehdottomasti tutustumista Maria Åkerblomin historiaan ja elämänvaiheisiin kirjan tai elokuvan muodossa. Hänen lahkonsa on kuitenkin osa Suomen historiaa useine satoine jäsenineen. Ja tällaisten lahkojen kehittyminen, olemassaolo ja lahkon johtajien toiminnan seuraaminen tuo meille kaikille, Sinulle ja minulle myös, jotakin uutta tietoa ihmismielestä. Ihmismielen käyttäytymisestä lahkon jäsenenä tai johtajana. Kuten Gustav Björkstrand kirjan johdannossa kirjoittaa ”Uskonto voi tehdä ihmisestä pyhimyksen – Franciscus Assisilaisen tai äiti Teresan -tai häikäilemättömän fanaatikon, joka haluaa päättää elämästä ja kuolemasta.”

Nyt jatkan omaa kirjojen lukuprojektiani Suvi Ratisen Matkaystävä-kirjalla, joka kertoo hauskasti huumorin kautta irtautumisesta lestadiolaisuudesta. Luetun 100:n sivun perusteella, suosittelen ko. kirjaa. Sitten siirryn lahkonperustajan elämänkerran tai uskonnosta irtautumisen kirjan jälkeen Tommi Kinnusen Lopotin ja Pintin pariin.

Silmiä avaavia elokuva- ja lukukokemuksia Sinulle syksyyn!
Lukeminen ja elokuvien katsominen kannattaa aina ?.

https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/unissasaarnaaja-maria-akerblom-kiinnostaa-taas-akerblomilaisuutta-tutkinut-entinen-piispa-ei-yllattyisi-vaikka-vastaava-lahko-syntyisi-nyt#2aa1dd62

https://www.episodi.fi/elokuvat/marian-paratiisi/

https://yle.fi/uutiset/3-10330929

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *