Mahdollisuuksien ihminen ja maailma

Pari viimeisen viikon aikana kun on katsonut uutisia, lukenut lehtiä ja tutkinut nettiä, on itselleni tullut tunne että maailma ja sen ihmiset on todella ristiriitaisessa ja riitaisessa tilanteessa. Ilmassa on paljon uhkia ja vähän mahdollisuuksia. Haemme kaikki itsellemme itsekkäästi ihanteellista elämää unohtaen ihanteellisen maailman. Miten Sinä koet ja tunnet asian sisälläsi?

Kun kuvittelemme hyvää elämää itsellemme, usein siihen liittyy silmissämme materialismi. Ei sydämen rakkaus ja mielen tasapaino, rauhallisuus ja rentous. Unohdamme myös sen että yksittäisen, meidän – Sinun ja minun, elämää on loogisesti lähes mahdotonta yksin parantaa mikäli läheistemme ja myös koko maailman elämä ei ole parempi. Meistä kukaan emme ole yksin täällä vaan muodostamme suurempia kokonaisuuksia YHDESSÄ. Meidän kaikkien toiminta ja ajatukset vaikuttavat kaikkiin – ihmisiin, eläimiin ja luontoon. Omaan kotiin, perheeseen, yhteiskuntaan, maailmaan ja ilmastonmuutokseen.
Harvoin ehkä ajattelemme edes mikä on merkityksemme myötävaikuttaa parempaan perhe-elämään, työympäristöön, kyläyhteisöön tai kotimaahan.

Usein, iso harmi sinänsä, ajatuksemme ja puheemme ulospäin ovat negatiivista arvostelua muista ryhmäämme kuuluvista ihmisistä tai ryhmän toimintatavoista ja jätämme itsemme kuin ulkopuoliseksi roolistamme siinä. Arvostelu ja negatiivisuus eivät vie mitään asioita eteenpäin. Ne eivät kehitä eivätkä muuta tilannetta positiiviseksi. Jos yksi henkilö on negatiivinen, se yleensä vain lisääntyy. Avoin suora puhe sydämestä muille ryhmän jäsenille voi olla paljon, paljon parempi tapa.

Tärkeää on myös löytää oma rooli yhteisössä. Kungfutse muinaisessa Kiinassa sanoi aikoinaan kun häneltä kysyttiin yksilön ongelmien ratkaisemisesta näin: ”Kun isä on isä ja poika on poika, kun veli on veli ja sisar on sisar, kun aviomies on aviomies ja vaimo on vaimo, silloin perhe on saatu järjestykseen. Kun perhe on saatu järjestykseen, kylä on saatu järjestykseen. Kun kylä on saatu järjestykseen, valtio on saatu järjestykseen. Kun valtio on saatu järjestykseen, maailma on saatu järjestykseen.”

Kungfutsen sanoin, kun haluamme ratkaista maailman ongelmat, täytyy meidän ensin ratkaista yksilöiden ongelmat. Se lienee helpoin aloittaa niin, että emme kritisoi ja kärkevästi neuvo muita omaa tapaamme noudattamaan tai kohota itseämme suuremmaksi ja paremmaksi, vaan pyrimme olemaan hyviä rakkaudellisia ihmisiä muille ihmisille, eläimille ja luonnolle. Pienestä kasvaa suuri.

Puhelinsoitto läheiselle ja kysymys ”Mitä Sinulle kuuluu?” tai ystävällinen, hauska tekstiviesti, lemmikin rapsutus, luontoretki ja lihattoman lokakuun jatkaminen on hyvä ajatus tähän päivään.

Onnellisia mahdollisuuksien maailman päiviä Sinulle

https://yle.fi/uutiset/3-9435708?utm_source=facebook-share&utm_medium=social&fbclid=IwAR0l7_pCAVgp96_w9KnN2Yvbu_dyH17RO6VZRlV-OkyzYCGxMbyLrRCyhSQ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *