Luotatko Sinä intuitioosi?

Onko Sinulla joskus tullut tunne että tiedät tämän varmasti vaikka perusteena asialle tai tunteelle ei ole mitään asiatietoa? Onko Sinulla ollut tunne kuin vaistosi kertoisi Sinulle kuinka toimia tai varoittaa Sinua vaikka jonkun ihmisen petollisuudesta?

Kuudes aisti

Paljon kerrotaan alkoholistien puolisoiden kuudennesta aistista, jonka avulla puoliso tietää jo monta päivää aiemmin että päihdepuolison ryyppyputki on alkamassa vaikka elämä muutoin kulkisikin normaalia arkea eteenpäin. Mietin jo että kirjoitan Sinulle, että tällä alkoholistin puolison kuudennella aistilla en tarkoita sitä mitä kutsutaan intuitioksi, mutta tarkemmin ajateltuna kyllä tarkoitankin. Alkoholistin puolison intuitio eli kuudes aisti kertoo että alkoholi vie puolisosta taas kohta voiton vaikka mitään faktaa ei ole näkyvissä. Päivät ja elämä ovat samanlaisia kuin olivat kaksi viikkoa sittenkin. Tuo intuitio voi alkoholistin puolisossa tuntua hienovaraisena hermostumisena tai vaikka vatsakipuna ja hän ihmettelee syytä, kunnes kun muutaman päivän päästä huomaa että puoliso ei tullutkaan töistä kotiin, hän tietää syyn ja voi sanoa itselleen sitähän ne minun tuntemukseni tiesivät. Intuitio tuntuu kehossa usein paikallisena kipuna, värinänä, kuumotuksena tai vastaavana muillakin kuin päihteitä käyttävien puolisoilla.

Usein meillä muillakin, ei vain alkoholistien puolisoilla, on tunne kuin meillä olisi kuudes aisti. Onko Sinulle tullut sellainen tunne? Onko tuo kuudes aistisi todella tiennyt asian oikein jälkikäteen katsottuna vaikka sille ei ole käsitteellistä perustetta? Kuudennen aistisi eli intuitiosi avulla olet voinut aavistaa jonkin tapahtuman ennen kuin se on tapahtunut tai voit saada outoja tuntemuksia jostakin ihmisestä lähelläsi vaikka ulkopuolisen silmin teidän keskustelu ja läheisyys vaikuttaa hyvälle vastavuoroisuudelle. Yleensä jos mietimme näitä kokemuksia jälkeenpäin, emme osaa selittää niitä ja koska intuitiivisuus ei perustu järkeen tai faktatiedon ymmärtämiseen. Siksi varsinkin ulkopuoliselle on vaikea selittää tilannetta tai päätöstä, koska se ei perustu nähtävään faktaan vaan intuitioon. Pelkäämme kertoessamme päätöksen tai tunteen perusteita eteenpäin, että kuuntelija pitää meitä ”höpönä” kun perustelemme asiaa intuitiolla.

Vaisto ja järki

Tuo tuntemamme epävarmuus kertoessamme intuition perusteella tehtyä päätöstä perustuu siihen, että ihmisillä on kaksi tiedon käsittelyjärjestelmää, intuitiivinen ja analyyttinen. Arjessa nämä jaetaan selväsanaisemmin vaistoon ja järkeen. Intuitio ei ole kuitenkaan sellainen vaisto joka liittyy elossa säilymiseen, mutta intuitiota käyttäessämme olemme me, Sinä ja minä, kuitenkin lähempänä eläimen päättely- ja toimintatapaa kuin järjellä toimiessamme. Evoluution alussa intuition tehtävä on ilmeisesti ollut turvata hengissä pysyminen. Intuitio ja analyyttinen ajattelu ovat kehittyneet evoluutiossa eri vaiheissa ja kummallakin on ollut ja on edelleen oma rooli elämän säilymisessä.

Intuitio on sanaton ja tiedostamaton tapa ajatella, joka ei perustu loogisuuteen eikä kokemuksiimme. Intuitio kertoo meille kuitenkin sanattomasti mikä on vaarallista, mitä pitää pelätä vaikka ihmisten, eläinten tai ympäristön osalta. Intuitio jakaa mielessämme asiat hyviin ja pahoihin ilman käsitteellistä, tieteellistä faktatietoa. Intuitio tulee alitajunnastamme.

Analyyttinen ajattelu taas on tietoista, loogista ja kokemuksiin myös perustuvaa. Maailmaa ei ole rakennettu niin, että voisimme elää ja toimia pelkän intuition varassa, mutta meidän olisi hyvä keskittyä välillä luottamaan intuitioomme ja sen sanomaan. Intuition avulla voimme päästä pitkälle ja menestyä kun luotamme siihen ja toiset eivät tiedä samaa, koska sitä ei voi lukea ja opetella kirjoista.

Intuitio ihmisten välisessä kanssakäymisessä

Alkoholistin puolisoiden lisäksi yksi esimerkki intuition ympäröivistä ihmisistä on pokerinpelaajat. Pokerinpelaaja voi oppia tulkitsemaan vastapelurinsa alitajuisia vihjeitä, ilmeitä ja käyttäytymistä. Sinulla ja minulla on voinut käydä joskus täysin järjenvastaisia tapahtumia, kuten vaikka tunne että täytyy ottaa yhteys äkkiä johonkin ihmiseen vuosien jälkeen, lähteä johonkin tapahtumaan tai kertoa joku asia ystävällesi vaikka normaalisti et olisi kertonut sitä. Kun olet tehnyt nämä asiat hieman epäröidenkin, on voinut tapahtua jotakin suurta tai löytyä joku yhteys mistä tiesitkin että tästä syystä intuitiosi käski siksi toimimaan näin. Eilen tuli esille yksi tällainen tapahtuma kun eräs rouva kertoi minulle että kun hänen poika tuli käymään hänen luona kahvilla tuli hänelle suuri tarve etsiä vanhoja valokuva-albumeita ja näyttää niitä kuvia pojalle. Siellä oli löytynyt yksi kuva hänen pojasta, pojan kaverista ja kaverin äidistä 30 vuoden takaa. Rouvan poika oli miettinyt pitkään ottaako hän kännykällä siitä kuvan ja lähettää sen kaverilleen vaikka poika oli siinä kahvia juodessaan monista muista lapsuuden ja nuoruuden kuvistaan ottanut kyllä valokuvia. Poika päätti ottaa kuvan ja lähetti sen heti kaverilleen jota ei ole tavannut useampaan vuoteen, mutta numero oli tallessa kännykässä. Pojan kaverilta tulikin pian viesti takaisin jossa hän kiitti kuvasta ja kirjoitti myös että mistä poika tiesi laittaa juuri nyt tämän kuvan kun hänen äiti oli nukkunut edellisenä päivänä pois. Joku järjenvastainen tapahtumaketju oli liikkeellä ja sai pojan ottamaan yhteyttä lapsuuden ystäväänsä vuosien jälkeen ja äidin etsimään nuo valokuva-albumit esiin.

Toistuva intuitio

Monesti intuitio voi tulla aina uudelleen ja uudelleen mieleemme samasta asiasta. Järki yrittää heittää intuition pois. Tai joskus se voi olla järjen lisäksi myös pelko, koska intuition tuoma päätöksemme voisi tarkoittaa suurta elämänmuutosta ja pelkäämme siksi ratkaisevaa askelta. Jos tuo intuitio tulee kuitenkin taas ja taas uudelleen alitajunnasta esiin, kannattaa Sinun miettiä onko se jotakin sellaista jota sydämesi haluaa, jota rakastaisit ja sen toteuttamalla suuresta mullistuksesta ja ehkä työstä huolimatta, elämäsi olisi parempaa. Suurten muutosten kautta intuitio voisi kuitenkin tehdä loppuelämästäsi paremman. Yleensä pelko liittyy kuitenkin vanhoihin kokemuksiin tai uskomuksiin. Intuition tuoman ajatuksen mukana on yleensä rauhallinen ja varma olo siitä että näin toimimalla tulee hyvä. Intuition tullessa kuuntele sitä rauhassa ja tunne mille se tuntuu kehossasi. Tunne pitäisi olla hyvä kehossa sekä mielessä kun mietimme intuition tuomaa päätös- tai toimintavaihtoehtoa.

Intuitio rakkaudessa

Tutkimusten mukaan kestää vain 6 sekuntia muodostaa mielipide uudesta kohtaamastamme ihmisestä. Tästä syystä Sinullekin on varmasti kerrottu ainakin työelämässä ensivaikutelman tärkeydestä. Kun ensivaikutelma on tärkeä työelämässä, niin se on huipputärkeä varmasti myös rakkaudessa, uskotko Sinäkin niin? Vaikka emme järjellä ajateltuna usko elokuvien rakkauteen ensisilmäyksellä, mutta jos uskomme intuitioon, rakkaus ensisilmäyksellä voi olla täysin mahdollista. Huippujuttu vai mitä? Tiede ei pysty selittämään kaikkia niitä syitä jotka saavat meidät rakastumaan toiseen ihmiseen, mutta intuitio ohjaa meitä kuitenkin siihen suuntaan. Jos Sinulle intuitio kertoo että tämä ihminen on huipputyyppi ja sydämesi lyö hänet tavatessasi muutaman ylimääräisen kerran sekä silmiisi syttyy säihkeellinen, rakkaudellinen katse, niin uskotko intuitioosi vai annatko analyyttisen tiedon vanhojen epäonnistuneiden kokemusten astua esiin ja toimit niiden mukaan?. Sydämenintuitiossakin on kuitenkin hyvä kuunnella hieman järjen kritiikkiä eikä luottaa täysin vain intuitioon. Toki intuitio voi suojella Sinua satuttavilta asioita ja siksi on hyvä kuunnella intuition antamaa varoittavaa sydämen ääntä myös ja tehdä päätöksiä ennen kuin sydämesi rikotaan.

Oletko Sinä intuitiivinen?

Kaikki ihmiset ovat Taiteen tohtori Asta Raamin mukaan intuitiivisia. ”Jos ihminen sanoo, että hän ei ole intuitiivinen, niin hän ei tiedä mistä puhuu, koska se on aivojemme synnynnäinen tapa ajatella. Jotkut ihmiset tosin huomaavat paremmin omat intuitiiviset signaalinsa. Jokainen tavoittaa intuition signaaleja oman herkkyytensä kautta.” Asta Raami on tutkinut paljon intuitiota ja kirjoittanutkin siitä kirjoja. Tutkimusten mukaan naisilla on parempi kyky lukea ja tunnistaa muiden tunteita ja siksi naiset ovat intuitiolle herkempiä. Naiset voivat esimerkiksi herkemmin muita pariskuntia seuratessaan tuntea ovatko he todella rakastuneita toisiinsa. Joskus ystävien kanssa kahviloissa tai illalla ravintolassa olemme keksineet naapuripöytien ihmisistä tarinoita kuin tietäisimme ne todella oikeiksi. Mietin tässä kirjoittaessani että kuinka paljon näihin tarinoihin oikeasti tulikin intuitiomme tuomaa oikeaa tunnetta mukaan vaikka suurin osa jäi kyllä mielikuvitukseksi.

Intuitio ei ole aina hyväksi
Jos tajuat että toimit vain intuitiosi perusteella etkä kuuntele enää järjen ja kokemusten ääntä, Sinun kannattaa pysähtyä ja miettiä käyttäytymisesi perusteita tarkemmin. Nopeat, pelkästään intuitioon perustuvat päätökset voivat johtaa elämääsi harhaan. Joskus Sinun intuitio voi olla on myös väärässä, eikä päätöksiä ja muihin ihmisiin suhtautumista voi perustaa pelkän intuition varaan. Pelkästään intuition varassa toimiminen ilman järjen ääntä, voi tehdä ulkopuolisen silmin katsoen ainakin sen että toimimme sopimattomasti muita kohtaan tai jätämme tutustumatta loistaviin ihmisiin jos meidän ensimmäisen intuitiomme heistä on ollut jostakin syystä negatiivinen. Useamman tapaamisen jälkeen voimme löytääkin hänestä loistavan, rakastettavan ystävän itsellemme ja elämäämme, kun annamme aikaa tutustumiseen emmekä tee päätöksiä vain nopeasti intuition kautta. Samoin intuitio voi varoittaa meitä matkustamasta jonnekin tai tehdä jotakin suuria päätöksiä, mutta järjellä ajateltuna olisimme pelkästään intuitioon luottaen menettäneet paljon. Jos intuitio varoittaa menemästä pimeälle kadulle, luota siihen, mutta suuremmissa asioissa älä yksin intuitioon. Järjen ääneen kannattaa kuitenkin ottaa mukaan myös intuitiota, jota nobelistit mm. hyödyntävät keksinnöissään. Asiantuntijuus liitettynä intuitioon voi syntyä jotakin sellaista mitä kukaan ei ole aiemmin keksinyt tai ratkaissut. Luovuus on intuition ja järjen mukana tekemässä tätä suurta päätelmää. Intuitio ei ole luovuutta eikä mielikuvitusta vaikka intuitiota on pidetty luovuuden osana. Asta Raamin mukaan ”Neurotutkijoiden mukaan kaikki mielen hiljentämisen käytännöt saattavat ruokkia oivaltamista. Tyypillisiä luovuuden tiloja ovat kolme b-kirjainta: bed, bath and bus. Oivalluksille otollisia tiloja on siis bussissa, kylvyssä tai sängyssä, jolloin mieli on rentoutuneessa tilassa. On paljon tutkimuksia myös siitä, kuinka esimerkiksi lenkkeily tai kävely auttavat oivaltamisessa tai ajattelussa. Eri ihmisellä toimivat erilaiset tekniikat.”

Joskus on vain luotettava sokeasti intuitioon – Paulo Coelho

Filosofi John Locke sanoi “ajatukset, jotka usein tulevat etsimättä, ikään kuin tipahtavat päähän, ovat kaikkein arvokkaimpia”. Tutkimusten mukaan olemme tyytyväisempiä päätöksiin joissa olemme käyttäneet mukana intuitiivista päättelyä.
Hyvä intuitio auttaa Sinua tekemään parhaat päätökset työssä, ihmissuhteissa, terveydessä ja ihan tiistaisessa arjessakin itsesi ja läheisesi osalta. Hyvä intuitio tuo rauhallisen, varman olon päätöksiin ja luottamuksen elämään. Luottamus intuitioon syntyy onnistumisten kautta, joten Sinun elämässäsi on tapahtunut hyviä asioita kun pystyt luottamaan intuitioosi. Intuitioon luottaen aistit enemmän kauneutta sekä hyvää ja elämästäsi tulee jopa taianomaista.

Intuitio on hiljainen ääni Sinussa, joka ohjaa Sinua kohti unelmia ja onnellista elämää. Luota siis intuitioosi <3

https://elamanrakkautta.fi/opettele-kuuntelemaan-luontoa-ja-ihmisia/
http://www.aalto.fi/fi/current/news/2015-03-05-002/

2 Replies to “Luotatko Sinä intuitioosi?”

 1. Minulle tuli jännä kokemus täysin järjen ja intuition ja sydämen vastaisesta toiminnasta. Olin metsäretkellä, menomatka oli minulle hankala, ryhmän kävelyvauhti oli liian nopea, polut olivat kivikkoiset ja juurakkoiset. Olimme kaikenlisäksi täysin hiljaa, etukäteen sovittu asia. Perille päästyä kohteeseemme, syödessämme ym. ja jo vähän jotakin puhuessamme, tunnelma muuttui ja kohosi, oli hauskaa. Tehdessämme lähtöä takaisin, alkoi hämärtää. Tulikin jo pimeä. Kuulin yhtäkkiä, että pääsisinkin myös autolla takaisin. Sanoin kuljettajalle, että katsoisin miten 1,5 km reitti autolle menee, ja tekisin sen jälkeen päätöksen lähteäkö pimeälle juurakkoiselle ja kiviselle tielle pimeässä. Muilla oli otsalamput, minä sain lainaan vähän heikosti valaisevan taskulampun. Matka autolle sujui todella hyvin, vaikka polku oli jo siinä kohtaa vähän haastava. Tämä johtui varmasti osittain siitä, että sen ajan puhuimme, juttelimme keskenämme, joten ei ollut niin painostava tunnelma, vaan päinvastoin kepeä ja iloinen. Autokyydin olivat päättäneet ottaa kaksi naista. Toisella oli parkkisakot odottamassa, joten hänellä oli kiire kotiin, toinen oli käynyt Mount Everestillä, joten hänelle paluumatka oli se ja sama, ei iso juttu valitseeko auton vai kävelyn. Tosin hän valitti kyllä vähän lonkkaansa.
  Entä minä sitten? Tunnustelin tilannetta, ja jotenkin koin, että olisi luontevaa lähteä tuon porukan kanssa takaisin, nyt pimeään metsään, samat juurakkopolut ym., upea tunnelmallinen kokemus pimeässä metsässä, yhteinen, jopa yhteisöllinen kokemus, joka olisi vahvistanut luontoani, vienyt minut toiseen tietoisuuden tilaan (kärsin pakko-oireista) ja toisi upeaa varmuutta itselle, että “Yeah, I did it.” Ja vielä hyvän porukan kanssa, mukavia ihmisiä. Se olisi hieno kokemus, jota tarvitsisin. Koin yhteyttä heihin, ja vetäjän tietyllä lailla vähän henkinen läsnäolo tuki sitä, että kaikki sujuisi paluumatkalla ihan hyvin. Kun menin kuitenkin autoon, muiden mukaan lähtemisen sijasta, oli kuin vaistoni olisivat kuitenkin jääneet metsään, muiden luokse. Tunsin jopa jollain lailla pettäneeni luottamuksen vetäjän sekä vähän myös koko ryhmän kanssa. Tunsin että minun olisi kuulunut mennä heidän kanssaan se palumatka metsässä. Luulen, että autoon menemiseen vaikutti ne kaksi puheliasta naista, jotka olivat kanssa autolla palaamassa. Sekä se, että vaikka sisimmässäni tiesin, että pystyn kävelyreittiin, logiikkani ja järkeni kuitenkin perusteli jollain lailla asian niin, että menomatka oli ollut niin kauhea, vaativa, ja lisäksi minulla oli kylmä. Tiesin kuitenkin, että kävelyn kuluessa tulisi lämmin, kun liikkuu. Voi olla, että tosiaan niiden eloisten naisten käytös vaikutti päätökseeni, etenkin toisen heistä, joka ihmetteli miksi lähtisin metsään, että “kyllä hän ainakin menee autolla.” Mutta en voi muita “syyttää” omista teoistani. Tai tässä tapauksessa tekemättä jättämisistäni. Autossa minua alkoi masentaa. Mietin koko ajan että tein väärän ratkaisun. Vai teinkö? Osa minusta järkeili, että jos olisin pimeässä kaatunut tms. Tai saanut vaikka ahdistus/paniikkikohtauksen, koska osa matkasta olisi kuitenkin tehty taas täydessä hiljaisuudessa. Toinen puoli tiesi, että mitään sellaista ei olisi tapahtunut, vaan kaikki olisi mennyt hyvin, olisi tullut upea kokemus ja ryhmä olisi ollut yhtenäinen jos olisin ollut mukana. Se olisi ollut tärkeää. Nyt lähdin kuin kesken upean luonto- ja ryhmäkokemuksen pois. Luovutin tavallaan.
  Nyt vielä 4 päivää tapahtuneen jälkeenkin koen masentuneisuutta asian takia.
  Siksi aloin selaamaan, josko löytäisin jotain lohduttavaa kirjoitusta aiheesta. Ja löysin tämän sivun (intuitioon liittyen).
  Minusta kokemani, kertomani, on esimerkki siitä, että toimin oman intuitioni vastaisesti, oman itseni, oman rohkeuteni vastaisesti. Tai niin sen voi tulkita jotenkin. Minusta valinnassani ei ollut järkeä. Se oli intuition, järjen, sekä sydämenkin vastainen teko.
  Mitä se sinusta oli?

  1. hei,

   kiitos hyvästä kommentistasi. Vaikka epäiletkin nyt omaa intuitiotasi käyttäen mieltäsi ja järkeäsi ehkä liikaakin asian pohtimiseen, on intuitio kuitenkin varmasti toiminut silloin oikeana oppaana. Itselleni tuli myös mieleen että se voi joskus valaistua Sinulle myöhemmin miksi intuitio toimi niin että valitsit autokyydin näiden kahden naisen kanssa. Ehkä törmäätkin joskus näihin naisiin jossakin muussa tilanteessa jolloin huomaat että sillä yhteisellä autokyydillä oli ratkaiseva merkitys sitten tulevaan yhteiseen tapahtumaan. Kaikki ei ole aina ihan selvä juuri sillä hetkellä vaan aika voi myöhemmin näyttää sen miksi intuitio oli silloin aiemmin sellainen. Uskotaan että näin käy. Nyt voit olla tyytyväinen että et loukkaantunut pimeässä metsässä vaan pääsit hyvin autokyydillä pois.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *