Lissabon, eksoottinen ja erilainen pääkaupunki Euroopassa

Lissabon, Lisboa, on Portugalin pääkaupunki ja suurin kaupunki. Lissabonin väkiluku on n. 550.000 ja ympäristöineen alueella asuu noin 2,8 miljoonaa ihmistä. Tämä on noin neljännes koko Portugalin asukasmäärästä. Kaupunki sijaitsee Portugalin länsiosassa, Atlantin valtameren rannalla ja on Manner-Euroopan läntisin pääkaupunki. Ilmasto on leuto, talvisin hyvin sateinen ja kesällä kuitenkin kuuma. Euroopan aurinkoisimpia pääkaupunkeja. Lissabonin historiallinen keskus on rakennettu seitsemälle kukkulalle, mikä aiheuttaa osaan kaupungissa suuria korkeuseroja.

Bairro Alto sekä Baixa ovat lähes tasaisia kaupunginosia.

Lissabon on hintatasoltaan hyvin edullinen, monikulttuurinen ja vapaamielinen kaupunki. Maurien vaikutus kaupungin arkkitehtuuriin näkyy edelleen parhaiten Alfaman kaupungin osassa. Lissabonin jokainen kaupunginosa on hyvin erilainen, oma maailmansa. Kuvassa Alfaman punakattoiset talot.

Kaupungissa näkyy myös löytöretkeilijöiden vaikutus Portugalin historiaan rakennuksissa, kuten tässäkin hotellissa.

Rakennusten pinnat ovat monesti kaakelia

Ja talojen seinillä on niin pyykit kuin lemmikitkin 🙂

Rossio, viralliselta nimeltään Praca Dom Pedro IV on Baixa-kaupunginosassa sijaitseva aukio, on ollut Lissabonin pääaukio keskiajalta lähtien. Se on vilkas paikka lähes ympäri vuorokauden, ja suuren osan ajasta sen alueella viihtyvät yhtä hyvin paikalliset kuin turistitkin. Siellä on erilaisia maamerkkejä, kuten hienoja barokkisuihkulähteitä ja vaikuttava pylväs ja sen laidalla on kaupungin pääoopperatalo, joka on koko kaupungin kauneimpia rakennuksia.

Läntisessä osassa Lissabonia on Monsanton luonnonpuisto, yksi Euroopan suurimmista kaupunkipuistoista. Akvaario on myös todella suuri ja tutustumisen arvoinen nähtävyys.

Vuonna 1998 kaupungissa pidettiin maailmannäyttely, jonka pitopaikkana toimi arkkitehtonisesti kiinnostava näyttelyksi valmistunut moderni keskusta Orientessa kaupungin pohjoispuolella.

Vasco da Gama -silta, joka avattiin toukokuussa 1998, on yksi maailman pisimmistä, 17 kilometriä pitkä. Sillasta osa kuvassa kaukana.

Bairro Alto on Lissabonin paras paikka juhlia ja viettää iltaelämää Alfaman lisäksi. Iltaelämään kuuluu olennaisesti fadoesitykset. Fado on yleensä sanoituksiltaan surumielinen kansanmusiikin tyylilaji, joka on kehittynyt brasilialaisesta kansanmusiikista.

Kaupungissa on paljon kahviloita sekä ruokapaikkoja, jossa syödään paikallista yksinkertaisen konstailematonta kala- tai liharuokaa. Sivukaduilla todella edullisesti.

Lissabonissa on loistava liikkua metrolla sekä raitiovaunuilla. Legendaariset vanhat raitiovaunut 28E ja 12E ovat viikonloppuisin varsinkin todella täysiä, eikä kyytiin aina edes mahdu.

Rantapromenadin kävely- sekä pyöräilyreitit ovat hyviä tutustumiskohteita maisemineen. Nähtävyydet ovat paljon kävelymatkojen päässä. Alla kuvassa Santa Justa-hissi. http://www.portugal-live.com/fi/portugalin/lissabon/elevador-de-santa-justa.html

Kun me olimme Lissabonissa, myös paavi oli siellä vierailulla.

Oli hienoa seurata hänen asemaansa ja vaikutusta katolisen kirkon jäsenten parissa. Naisturistille oli tietysti myös ilo että lähes kaikki Portugalin poliisivoimat oli hälytetty kaduille vartioimaan ;).

Ikkunoista roikkui ja parvekkeet olivat täynnä paavia siunaavia ja tervetulleeksi toivottavia tekstejä.

Kuvassa alla paavin puheenpitopaikka ennen tapahtumaa sekä myös yleisömäärä tapahtuman aikana.

Päiväretkiä Lissabonista kannattaa tehdä paikallisjunilla Cascaisiin, Estoriliin tai Sintraan. Merelle surffamaan tai lähialueille golfaamaan.

Lissabon on eksoottinen, erilainen ja aurinkoinen pääkaupunki Euroopassa.
Boa viagem!

 

 

 

 

 

 

2 Replies to “Lissabon, eksoottinen ja erilainen pääkaupunki Euroopassa”

  1. Olen Lissabonissa myös käynyt? Siitä on jo niin monta vuotta aikaa, että muistot ovat aika huteria? Mutta kaikki mitä muistan ovat vaan positiivisia juttuja! Joskus voisi lähteä vielä uudestaankin?
    – Ida

    1. Kiitos muistojen jakamisesta Ida :). Minä haluan joskus uudelleen Lissaboniin ja paremmin tutustumaaan myös niihin lähikaupunkeihin. Meillä silloin paavin vierailu ja sen järjestelyt hankaloitti hieman liikkumista useampana päivänä, mutta toisaalta oli hieno kokea sekin kun katsoimme kadun varrella kun paavia kuljetettiin muutaman metrin päässä ja samoin se katolilaisten “paavihuuma”. Mutta se vei yllätyksenä aikaa nähtävyyksien katsomiselta ja kaupunkiin tutustumiselta. Lissabon oli hyvin erilainen kaupunki Euroopassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *