Kun sanot lemmikille ”hyvää matkaa”

Toivo vielä hyväkuntoisena kotipihalla

Yksi oman elämäni vaikeimmista päätöksistä on ollut se milloin on viimeinen päivä yhdessä skottipoikamme Toivon kanssa. Toivo sairastui 9,5 vuotiaana maksasyöpään ja eläinlääkäri olisi halunnut lopettaa heti. Vastasin ei, koska halusin että poikani Kalle ja muut läheiset saavat hyvästellä Toivon. Samana iltana soitin myös kasvattaja Tuulalle Toivon tilanteesta ja Tuulalla olikin pentuja joista kaikkia ei oltu vielä varattu. Niinpä Reino tuli meille muutaman viikon päästä ja Toivo kuitenkin voi niin hyvin että puoli vuotta vielä saimme yhteistä aikaa. Sitten tiesin, että viimeinen päivä on tullut ja varasin ajan ko. viikon perjantaille. Isäni Mikko lähti onneksi tuekseni. Suru ja ikävä oli suuri vaikka kotona pyörikin pieni skottipoika puuhaillen hyviä ja pahoja asioita mm. purren poikki monien korkokenkieni kannat :).

Lemmikin lopettamiseen liittyy kuitenkin myös ihan lainsäädäntöä ja siksi halusin tehdä lemmikin viimeisetä matkasta artikkelin tähän lehteen. Lähdin katsomaan eräänä lauantai päivänä PET Helsinki Oy:n toimintaa ja lisäksi omistajat Tea Hakola ja Jukka Riiali vastasivat kysymyksiini. Mukana päivässä oli toki myös saattokoirana toimiva rescuekoira Alma, joka käy nuolaisulla hyvästelemässä matkaan lähtevän eläimen paitsi silloin jos eläin saa eutanasian vastaanotolla. Kysymyksiin vastasi myös lisäksi PET Helsinki Oy:n yhteistyöeläinlääkäri Ell Maiju Tamminen / Firstvet Oy. Pet Helsinki Oy:n vanhin tuhkattava eläin on ollut 70-vuotias kilpikonnan ja pienin 20 g painava lintu. Hämähäkkejä ei vielä ole ollut asiakkaana, kaikkia muita eläimiä kyllä.

Koira yleensä peittää ilmeisesti kipua ihmisiltä, milloin tietää että koiralla on kipuja ja milloin on ns. ”oikea aika” tehdä päätös lemmikin nukutuksesta ikiuneen? Kannattaa käydä eläinlääkärillä, joka pystyy maallikkoa paremmin arvioimaan kivun määrä ja kuinka paljon se mahdollisesti laskee lemmikin elämänlaatua. Sitä pystytään yleensä hoitamaan, mutta yleensä jonkinlaisena mittarina voi pitää sitä, että kun huonompien päivien määrä nousee jo suuremmaksi kuin hyvien päivien ja koira ei tee enää niitä asioita mistä se on aikaisemmin tykännyt, ei leiki, ei tule ovelle vastaan ja sen käytös muuttuu oleellisesti,  niin silloin on syytä vakavasti harkita eutanasiaa. 

Mitkä ovat lailliset tavat Suomessa lopettaa koira?  Eutanasian saa tehdä henkilö, jolla on tarvittavat tiedot eutanasian tekemiseen. Eli pääsääntönä voidaan pitää, että eläinlääkäri, mutta lain mukaan myös henkilö, jolla on tarvittavat tiedot  eutanasian suorittamiseen ammattitaitoisesti ilman, että aiheuttaa lemmikille kärsimystä. Eli esimerkksi sähköllä tai hukuttamalla ei saa tehdä eutanasiaa

Onko koiran ikiuneen saattaminen parempi tehdä kotona jos mahdollista vai eläinlääkärillä? Aavistaako koira tulevan viimeisen matkan?  Useimmille kotona tehtävä on mukavampi, koti on koiralle tuttu ja stressitön paikka. Varsinkin niille koirille, joille on aiheutunut joskus ikäviä kokemuksia eläinlääkäristä, stressaantuvat joka kerta 

eläinlääkäriasemalle tullessa. Sitä saattavat aiheuttaa myös muut paikalla olevat eläimet, äänet, hajut, jotka koira liittää entisiin negatiivisiin kokemuksiin. Tällöin koti on erittäin hyvä vaihtoehto jaPääkaupunkiseudun Eläintuhkaamon yhteydessä on eläinlääkäreiden käytettävissä kodinomainen rauhallinen tila, mikä on myös erinomainen vaihtoehto. Lisäksi jos koiralla ei ole huonoja eläinlääkärikokemuksia voi eläinlääkärin tila tuoksuineenolla eläimelle kiinnostava paikka, jossa vietetyistä viimeisistä hetkistä ennen rauhoitusta voi omistajalle jäädä hyvä muisto.  Kysymykseen aavistaako koira tulevan viimeisen matka ei voi sanoa mitään varmaa, koska asiaa on vaikea tutkia. Mutta koirien kyky lukea tietenkin omistajaa on valtava, joten itkevästä ja surevasta omistajasta koira aavistaa, että jotain ikävää on tapahtunut /tapahtumassa. Klinikalla huomioidaan se mikä on tärkeää eläimelle, että eläin ei jää hetkeksikään yksin jos omistaja ei pystyisikään olemaan jostakin syystä lähellä. Eläimelle on kuitenkin siinäkin hetkessä tärkeää että joku on lähellä ja kosketuksella rauhoittaa.

Mitä voi Suomessa tehdä lain mukaan koiralemmikin ruumiille? Haudata mihin vaan maanomistajan luvalla koko Suomessa, tuhkata pieneläintuhkaamossa  ja sen jälkeen Suomessa eläimen tuhkan saa haudata tai sirotella vapaasti. Myös sekajätteeseen ruumiin voi laittaa, joskin se ehkä ei ole kovin kunnioittavaa eläimen kannalta. Tuhkaus on antibakteerinen tapa, koska virukset tms. eivät jää maaperään. Tätä ei ole tutkittu voiko ruumiista tulla maaperään esim. viruksia joihin eläin kuollut.

Kuinka kauan tuhkaus yleensä vie aikaa?  Tuhkaaminen vie yleisimmillään 1 – 4 tuntia kokonaisuudessaan. Luonnollisesti isoimpien lemmikkien tuhkaaminen vie enemmän aikaa.  

Jos laumaan kotona kuuluu useampia koirajäseniä, mikä on hyvä tapa muille koirille osoittaa yhden laumanjäsenen poistuminen laumasta? Kannattaako ottaa mukaan toiset jäsenet eläinlääkäriin tai kotona päästää haistelemaan ikiunessa olevaa kaveria?  Yleensä muut lemmikit ottavat kaverinsa eutanasian hyvin käytännönläheisesti eivätkä järkyty siitä, joten siitä ei ole mitään haittaa. Todennäköisesti ne eivät jää ”etsimään” kaveriaan, kun ovat nähneet  eutanasiataphtuman

Ihmisperheenjäsenen osalta lemmikkikoiran menetyksen suruun auttaa vain aika ja hyvät, onnelliset muistot, mutta mitä voi tehdä muiden koiraperheenjäsenten ikävän osalta? Muuttaa rutiineja vai mitä? Kannattaa pitää samat rutiinit ja antaa enemmän huomiota eli esim leikkiä ja käydä lenkillä enemmän. Tuhkauksen voi valita joko yksilötuhkauksena tai yhteistuhkauksena. Yhteistuhkauksesta omistaja ei saa uurnaan tuhkaa muistoksi.  Uurnia on hyvin monenlaisia käsityönä tehdyistä ympäristöystävällisista pellavapusseista ja lemmikin valokuvasta tehdyllä figuurilla varustettuun kipsiuurnaan.

Kirjoita kommentti