Kätevän emännän kombuchan valmistus

Niin kauan kuin muistan, on vanhemmillani ja ennen siis kotonani, ollut aina aamupalalla Valion porkkana-ananas Gefilus-mehua. Jos itse pääsin joskus kauppaan valitsemaan, otin omena-rypäle makua :). Koska en nykyisin juo tuoremehuja lainkaan, mutta minua kiinnostaa paljon suoliston hyvinvoinnin merkitys koko kropan terveyteen, olen tutkinut vaihtoehtoja ja lukenut paljon. Probiooteista https://fi.wikipedia.org/wiki/Probiootti puhutaan ja kirjoitetaan paljon sekä markkinoilla on useita eri tuotteita gefilus-tuotteiden lisäksi mm. Forever-aloe vera-juomat ja eri valmistajien kombuchat. Luetun perusteella minua kiinnosti paljon uutena tuttavuutena kombucha (kombutsa) ja ”kätevänä emäntänä”- erityisesti sen itse valmistaminen.

Kombucha-tee on lähtöisin aikojen alussa Kiinasta, josta sen käyttö on levinnyt Venäjälle kauppamatkustajien mukana. Venäjällä sitä kutsutaan myös volgansieneksi tai sieniteeksi (tee-kvas). Kombucha on siis käymisen avulla tehtyä sokeroitua teetä, jota voi maustaa oman suun makuiseksi jos haluaa. Kombuchaan muodostuu käymisen aikana paljon probiootteja ja entsyymejä.

Liityin muutama viikko sitten facebookin Kombucha&Kefiiri (ja muun elävän kulttuurin kerho)-ryhmään saadakseni lisää tietoa kombuchasta ja kuullakseni käyttökokemuksia. Halusin aloittaa valmistuksen hyvällä pakkauksella ja varmasti terveellä scobyllä (sieni), joten otin yhteyttä Ruohonjuureen, koska heillä on myynnissä The Good Guys-kombuchan valmistuspaketteja. Sain, kiitos, paketin testaukseen.

The Good Guys-paketti saapui ja se sisältää hyvin kaikki tarvittavat valmistusainesosat sekä tarvikkeet ja ohjeet. Kirjallisten ohjeiden lisäksi heillä on huippuhyvät ohjeet Youtubessa goo.gl/PnYV4K.

Ohjeiden mukaan kombuchan tekeminen oli oikeasti helppoa. Kun tee oli jäähtynyt, laitoin teeastian päälle paketissa mukana olleen liinan, niin ikään paketissa mukana olleen nauhan avulla kiinni.

Liina estää sen, että banaanikärpäset tms. ei mene astiaan, mutta scoby ja tee hengittää kuitenkin liinan kautta. Astian tulee olla lämpimässä, pimeässä paikassa tekeytymässä. Itse tein tilaa lautaslaatikkoon, jossa lämpötila on suositeltu 22-27 astetta. Yöksi avasin laatikon auki, että ilma kiersi ja tekeytyvä juoma sai happea.

Astian päälle kannattaa laittaa paperille päivämäärä, jolloin se on valmistettu, koska muisti on hatara välillä. Ehkä Sinullakin :). Käymisaika on suositeltu 7-14 vuorokautta. Mitä kauemmin se käy, maku voi muuttua etikkaisemmaksi. Lämpötila vaikuttaa myös tähän. Maistelin juomaa ohjeiden mukaan muutaman päivän välein. Hyvälle maistui, makealle teelle –ei lainkaan etikalle.


Kun kombucha oli käynyt 7 vuorokautta, pullotin sen. Ikeasta ainakin löytää hyviä pulloja kombuchan säilytykseen, mutta myös kierrekorkki viinipullot ovat hyviä kunnollisen pesun jälkeen. Näitä pulloja ei ole siis paketissa. Pullotuksen yhteydessä otin talteen toiseen puhtaaseen lasiastiaan 3 dl kombuchaa sekä scobyn seuraavan satsin valmistusta varten, ohjeiden mukaan.

Maustoin omat kombuchani muutamalla inkiväärisiivuilla ja puolikkaan sitruunan mehulla. Maustamisen jälkeen 1-4 vuorokautta on hyvä aika fermentaatiolle (käyminen). Kombuchaan muodostuu hiilihappoja ja sokeria sisältävät mausteet (esim. mansikka) saattavat lisätä hiilihappoisuutta.

Olen juonut itse nyt valmista kombuchaa aamuisin lasillisen hauvalenkin jälkeen ennen kahvia tai aamupalan syöntiä. Hyvänmakuinen, piristävä aamujuoma, totean kyllä. Perjantaina ystäväni Minna oli luonani ja vege-pizzan kanssa ruokajuomana tarjosin kombuchaa. Minnan mukaan myös maku oli hyvä, kuin olisi hyvää siideriä juonut. Käymisprosessissa voi muodostua pieni määrä alkoholia, joten siksi kombuchaa ei suositella raskaana oleville tai lapsille. Itselläni on tosin alkoholi täysin kielletty kolarissa tulleiden aivovaurioiden takia, mutta en ole huomannut kombuchan vaikuttaneen millään tavalla käytökseeni tai olooni, mahdollisen alkoholin takia. Suuri määrä sokerikarkkeja kyllä tekee tolkuttoman väsymyksen nykyisin minulle. Yksilöllisiä nämä ovat kuitenkin, kuten kaikki vaikutukset. Useana iltana olen myös huomannut hakevani tätä hyvää juomaa lasillisen, telkkaria katsoessa herkuksi.

Minulla on toinen satsi tulossa ja lisää aion tehdä aina jatkossakin. The Good Guys-kombuchasta tuli vakiotuote omiin aamuihini sekä myöskin jääkaappini tarjontaan. Kombucha on helppo ja edullinenkin valmistaa itse, koska scoby-sieni säilyy oikein, ohjeiden mukaan säilytettynä, vuosia ja vuosia. Se tekee myös pienokaisia eli voit toimia haikarana ja jakaa ajan myötä ystäville pienokaisia lahjaksi itse tekemäsi kombuchan lisäksi.

Scobyn lisäksi tarvitaan vain teetä ja sokeria.

Suosittelen Sinua tutustumaan todellakin tähän idän ihmeeseen.

Hyviä ja onnellisia hetkiä Sinulle, suolistollesi ja kehollesi mahtavan juoman parissa 

https://www.ruohonjuuri.fi/kombucha-aloituspakkaus-goodgu-6430070650043
https://www.facebook.com/TheGoodGuysKombucha/
http://www.thegoodguys.life/kombuchaopisto/
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kombutsa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *