Ekologisia, lähes ilmaisia siivous- ja vaatehuolto vinkkejä

Pari viikkoa sitten kerroin Sinulle loistavasta, ekologisesta, vegaanisesta ja mielestäni edullisesta Attitude-kodinpesuaineperheestä. https://elamanrakkautta.fi/ekologiset-vegaaniset-ja-edulliset-kodinpuhdistusaineet-testauksessa/

Nyt annan Sinulle muutamia lisävinkkejä, ekologiseen ja lähes ilmaiseen puhdistukseen ja vaatehuoltoon.

Ruokasooda
Ruokasoodaa, suosikkituotettani, minä käytän paljon patjojen sekä villamattojen ja myös muiden mattojen raikastamiseen läpi vuoden. Kun kodissa asuu kaksi kävelevää moppia (koiraa) on matoissa niiden tuoksua ja myös tuomaa likaa. Ripottelen ruokasoodaa matoille ja imuroin muutaman tunnin kuluttua. Matot raikastuvat tuoksultaan sekä kirkastuvat väreiltään. Myös valkeat kohdat ovat valkoisempia.

Samoin teen sängyn patjoille muutaman kerran vuodessa, koska patjoja ei voi edes pestä vesipesulla. Lisäksi jos haluaa niin sekä matoille että patjoille voi suihkuttaa soodakäsittelyn jälkeen hieman pyykkietikkaa. DIY pyykkietikan ohjeen olen antanut Sinulle aiemminkin, tässä uudelleen:

DIY pyykkietikan ohje
1 dl vettä
4 dl väkiviina etikkaa
n. 20 tippaa eteeristä öljyä lempituoksusi mukaan

Itse tehdyn pyykkietikan säilytän suihkepullossa ja se säilyy hyvin. Pesukoneelliseen käytän sitä huuhteluaineena noin 0,5 dl kerrallaan ja ko. määrä riittää hyvin jopa 12 kg:n koneelliseen.

Öljystä ei jää mitään rasvatahroja edes silkkivaatteisiin, koska etikka on emulgaattori ja öljy liukenee siihen, jättäen vain tuoksun.

Tuoksuista vinkkinä eli laventeli käy hyvin makuuhuoneen patjoille, koska laventelin tuoksu parantaa vanhojen tietojen mukaan unen laatua ja nukahtamista. Sitruunaa käytän mm. eteisen matolla ja pidän eteisen pöydällä muutaman tipan aina vesilasissa, näin vierailla on raikas tuoksu vastassa kun tulevat sisään meille.

Ruokasooda on myös hyvä apu raikastaa kengät hien ja käytön tuoksuista. Ja pyykkietikka käy niihinkin myös.

Etikka ja ruokasooda
Etikka ja ruokasooda yhdistelmä on hyvä desinfiointiaineena. Tätä yhdistelmää voi käyttää viemäreiden puhdistukseen ja avaukseen. Viimeistele kaatamalla kuumaa/kiehuvaa vettä päälle hieman. Tämä yhdistelmä sopii myös hyvin puhdistamaan matolta koiran oksennuksen jäljet tai pissit. Puhdistaa tehokkaasti ja etikka vie tuoksut mennessään.

Etikka
Etikka itsessään kirkastaa hyvin ja käytän sitä ikkunoiden pesussa pesuaineen tilalla. Samoin suihkepullossa minulla on ollut etikkaa pieni määrä veden joukossa ja tätä olen käyttänyt pölyjen pyyhinnässä apuna.

http://www.designcentershop.com/

Tuulettaminen ja pakastaminen
Talven pakkasia rakastan siivouksessa siksi, koska minusta on ihana tuulettaa pakkasessa matot, torkkupeitot, tyynyt sekä petivaatteet. Yön yli tai päivä ulkona pakkasessa, niin pölypunkit kyllä kuolevat ja sisällä on mahtava, raikas tuoksu on kun on siivottu ja raikkaat, tuulettuneet tekstiilit ovat takaisin sisällä. Silloin on ihana istua sohvalla, kahvikuppi kädessä ja katsoa puhdasta kotia sekä nauttia raikkaasta tuoksusta.

Kerran talvessa kannan myös kaikki vaatteeni vaatekaapeista parvekkeelle pakkaseen päiväksi, pyyhin hyllyt ja kaapit ja tuon raikkaat, lähes kuin pestyt vaatteet takaisin kaappiin. Etenkin talvella myös tuuletan käytön jälkeen vaatteet parvekkeella, jos niissä ei ole tahroja eikä pesutarvetta.

Koska kesällä ihanan lämmön ansiosta tuntuu että vaatteet eivät ulkona tuulettaessa raikastu, laitan ne silloin muutamaksi tunniksi pakastimeen. Tätä olen joskus lukenut suosituksena vähentää villavaatteiden ja farkkujen sekä muiden housujen pesuväliä ja siitä innostunut kokeilemaan. Kokeilu jäi käyttöön oivana apuna.

Tuulettamalla ja pakastamalla vaatteet ja tekstiilit pesuväli pitenee, värit eivät haalistu eikä kuidut kulu samoin kuin pesussa.

Lumipesu
Lumikausi ei onneksi ole vielä täällä, mutta siivouksessa ja vaatehuollossa lumi on loistava apua. Imuroinnin päälle matot ovat ihana lumipestä puhtaassa lumihangessa samoin kuin villapaidat, villakangastakit ja muut tekstiilit, joita ei halua pestä vesipesulla, ainakaan kovin usein.

Sinun täytyy löytää vain pihalta hyvä paikka jossa on puhdasta, kuohkeaa pakkaslunta. Lumipesu tekstiileille onnistuu silloin hyvin ja pölypunkit, yksittäiset hiukset, pölytöhnät jne. jäävät lumihankeen.

Olin ajatellut viikon että kirjoitan tämän postauksen ja vinkkini Sinulle ja päätös vahvistui vielä kuin alkuviikosta julkaistiin ilmastoraportti, joka kyllä mielestäni myös kehottaa meitä kaikkia vähentämään kemikaaleja ja energiankulutusta.

Tänään on tullut myös YLE:n sivuille samasta aiheesta artikkeli https://yle.fi/uutiset/3-10435947?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=ylefi&utm_content=2018-10-13

Hyviä ekologisia siivouspäiviä Sinulle ja lämmintä syksyn jatkoa,

https://www.ruohonjuuri.fi/laventeli-eteerinen-oljy-frants-6416384110244
https://www.youngliving.com/fi_FI/discover

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *