DIY pyykkietikkaa joululahjapakettiin, meillä etikka oli matkatavaroiden pelastus

Kalle-poikani oli Kanadassa yliopistovaihdossa ja Kanadan kulttuuriin kuuluu kuulemma pienpanimo oluet joita myydään pubeissa. Halifaxissa, jossa hän asui, erään pubin omistaja oli aikoinaan asunut hetken Suomessa ja niinpä siellä pubissa Kanadan itärannikolla oli 6.12. meidän Suomen 100-vuotis itsenäisyyspäivänä, näkyvissä linnan juhlat sekä ko. pubin pienpanimon Suomi100-olutta. Hieno tapahtuma nuorille suomalaisopiskelijoille.

Kalle osti tuliaisiksi pari tölkkiä ko. panimon Suomi100-olutta ja pakkasi ne kovakuoriseen Samsoniten matkalaukkuun muovipussiin ja vaatteiden sisään.

Kun Kalle saapui lentoasemalla matkalaukun kanssa hän sanoi että matkalaukku on näköjään hajonnut matkalla, koska se ei ole enää kunnolla kiinni ja tiivisteetkin ulkopuolella osin. Kotona vasta odotti karumpi yllätys eli matkalaukku on avattu matkalla, tölkit kadonneet tai sitten ihmeellisesti tölkit hajonneet matkalla koska kaikki vaatteet olivat kosteita ja tuoksuivat oluelle. Tölkkien hajoaminen itsestään kovakuorisessa matkalaukussa on aika mysteeri. Mitään lappua kadonneista tölkeistä tai tölkkien aiheuttamista ongelmista tai siitä että laukku on avattu matkalla, ei ollut. Tätä on nyt viikko selvitelty tuloksetta lentoyhtiön kanssa ja katsotaan sanotaanko lopussa ”kuinkas sitten kävikään” kuten muumit.

Sitten aloitin pyykkirumban eli kaikkien matkavaatteiden pesun. Siihen on loistava apu Foreverin MPD-pesuaineliuos, kaikkeen pesuun laseista lattiaan ja pyykin pesuun myös. Sillä voi pestä kaikki kotona, paitsi astianpesukoneaineena sitä ei voi käyttää. Mieletön, ihana pyykinpesuaine, joka ei huuhteluainetta seurakseen kaipaa. Jos tuon pesuainepullollisen käyttää vain pyykin pesuun voi sillä pestä 174 koneellista pyykkiä. Mutta meillä sillä pestään ikkunat, lattiat, pyykit ja käsitiskit eli pesuaineiden Einstein on tehnyt loistotyötä tämän keksiessään.

Varmuudeksi että oluen tuoksu varmasti häviää pyykeistä, laitoin lisäksi koneeseen pyykkietikkaa. Pyykkietikkaa saa valmiina mm. Le Pere Pelletier-merkkisenä, mutta minä teen pyykkietikan itse.

DIY pyykkietikan ohje
1 dl vettä
4 dl väkiviina etikkaa
n. 20 tippaa eteeristä öljyä lempituoksusi mukaan

Itse tehdyn pyykkietikan säilytän suihkepullossa ja se säilyy hyvin. Pesukoneelliseen käytän sitä  huuhteluaineena noin 0,5 dl kerrallaan ja ko. määrä riittää hyvin 12 kg:n koneelliseen.
Öljystä ei jää mitään rasvatahroja edes silkkivaatteisiin, koska etikka on emulgaattori ja öljy liukenee siihen, jättäen vain tuoksun.

Pyykkietikka toimii huuhteluainetta paremmin siksi että poistaa mm. hien hajun hyvin ja puhdistaa kuidut luonnollisesti. Huuhteluaine tukkii kuidut ja sen takia haurastuttaa etenkin urheiluvaatteet. itse tehty tai ostettu pyykkietikka pitää värit kirkkaana, neutralisoi hajuja. Kostea vaate tuoksuu hieman etikalle tai valitulle öljylle koneesta pois otettaessa, mutta ei enää kuivuttuaan. Mikäli ei halua käyttää hajustetta niin normietikkakin toimii loistavasti huuhteluaineena eikä pyykit kuivuttuaan tuoksu etikalle.

Kallen villapaidat ja puvun takin puhdistin siten, että pidin niitä pakastimessa 5 vuorokautta, jonka jälkeen suihkutin niihin pyykkietikkaa hieman ja Skädäm! ne olivat kuin pesukoneesta otettuja, oluen tuoksu ei lainkaan havaittavissa.
Nämä vanhan ajan keinot etikka ja välillä ruokasooda sekä MPD-aloevera pesuaine ovat uskomattomia puhdistuaineita, ilman kemikaaleja ja lisäaineita. Ja toki myös pakastaminen villan, housujen ja tahrattoman pyykin puhdistuksessa.

Hajustamatonta tai sitten tehtyä pyykkietikkaa voi käyttää kaikessa pesussa myös kotona –liesituuletin, kylpyhuoneen kaakelit , valaisimet, hammasharjat, pölyjen pyyhintä, lasit….  tai sitten Foreverin MPD-puhdistusainetta.

Nyt on Sinullakin vielä muutama päivä aikaa tehdä ystäville ja läheisille DIY pyykkietikkaa joululahjapakettiin kauniiseen pulloon tehtynä ja käyttöohjeet mukana.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *